Verstoppingen in huis zijn een ware last

Niets is zo vervelend als verstopping in huis. Waar moet je op letten om verstopping te voorkomen?

Alles wat uit het menselijk lichaam komt, toiletpapier én alles wat zo klein is waardoor het door het zeefje van de spoelbak kan, mag door de afvoer. Vette sauzen en jus kan je beter weggooien in een leeg (melk)karton of pot, zo blijven de wanden van de afvoer schoon en voorkom je verstoppingen.

Vul één keer per maand de spoelbak van de keuken met heet water en enkele eetlepels Soda. Trek daarna de stop eruit, het mengsel spoelt de leidingen door en verkleint de kans op verstopping. Koop een klein afvoerzeefje bij de doe-het-zelf zaak zodat je haren en vuil makkelijk kunt verwijderen.

Heb je een wastafel of spoelbak die niet meer lekker doorloopt, wacht dan niet tot het helemaal niet meer lukt. Zet een emmer onder de sifon van de wastafel of spoelbak open en schroef de sifon eraf.  Spoel deze schoon in een teiltje met heet water en schoonmaakmiddel en zet alles daarna weer in elkaar. Ook een eenvoudige ontstopper kan wonderen verrichten bij een verstopte spoelbak.

Diezelfde ontstopper kan ook goed dienst doen bij verstopping van het toilet. Het is echter geen fris klusje, ook omdat je geen zicht hebt of het daadwerkelijk helpt. Het is dan verleidelijk om naar chemische middelen te grijpen die in de winkel te koop zijn. Het lijkt heel makkelijk om dat zelf even te doen maar deze chemische middelen kunnen de leidingen onherstelbaar aantasten met alle gevolgen van dien. Daarnaast is een behoorlijke aantasting van het watermilieu.

Roep liever de hulp in van een erkende loodgieter,  zeker als je regelmatig last hebt van kleine of grotere verstoppingen in je huis. Hij kan het hele systeem controleren, het probleem verhelpen en constructies aanpassen.