De voordelen van zit-sta bureaus

Zittend werken

Heel wat mensen zitten vrijwel dagelijks uren op een stoel achter een bureau te werken. Helaas hebben verschillende studies aangetoond dat te lang achter elkaar zitten niet goed is voor mensen. Van oorsprong is de mens dan ook niet gemaakt om te zitten, maar om te staan en te liggen. In onze maatschappij zitten mensen veel te vaak en veel te lang achter elkaar. Dit zorgt voor een belasting van verschillende lichaamsdelen en kan ook klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, stress, peesontstekingen en gewrichtsproblemen veroorzaken. Daarnaast is langdurig zitten zonder tussentijds te bewegen ook nadelig voor de bloedsomloop en kan het voor overgewicht zorgen. Een oplossing voor dit probleem is gevonden door het ontwikkelen van zit-sta bureaus.

Zit-sta bureau

Aan het eind van de jaren negentig begonnen de eerste bedrijven met de aanschaf van zit-sta bureaus. Dit bleek geen hype te zijn, maar is inmiddels een blijvende trend. Deze bureaus kunnen snel en eenvoudig versteld worden van zithoogte naar stahoogte. Op deze manier kan de gebruiker de hele dag door afwisselen tussen zitten en staan. De ervaring leert inmiddels dat de aanschaf van deze bureaus snel is terugverdiend door verminderd ziekteverzuim van het personeel.

Voordelen van zit-sta bureaus:

-De afwisseling tussen zitten en staan verbetert de doorbloeding.
-Het zorgt voor een hogere concentratie.
-Er is sprake van een hogere productiviteit.
-Sterk verminderde lichamelijke klachten.
-De creativiteit van de werknemer stijgt. 
-De communicatie tussen collega’s verbetert.
-De bureaus zijn goed inzetbaar als flexibele werkplekken, omdat ze makkelijk in hoogte versteld kunnen worden. Er kan op deze manier eenvoudig een andere gebruiker aan het bureau zitten. 
-Een comfortabele werkhouding verhoogt het werkplezier van de werknemer.
-Minder kans op obesitas. 

Er zijn dus heel wat voordelen van zit-sta bureaus te noemen.

Verschillende zit-sta bureaus

Alle zit-stabureaus zijn eenvoudig in hoogte te verstellen en zorgen ervoor dat de gebruiker makkelijk kan afwisselen tussen zittend en staand werken. Wel worden er verschillende mechanieken gebruikt om het bureau te verstellen. De meest gebruikte modellen zijn in hoogte verstelbaar door middel van een slinger mechaniek, een gasveer of op een elektrische manier. Online webshops zoals officetopper.com bieden mogelijkheden voor het kopen van nieuwe en gebruikte zit-sta bureaus, daarnaast zijn er zelfs ook mogelijkheden om deze bureaus te huren.

Elektrisch verstelbaar bureau

Een elektrisch verstelbaar bureau is ook gewoon een zit-sta bureau, maar wordt elektrisch bedient. Er zijn echter gebruikers die een sterke voorkeur hebben voor een handmatig verstelbaar zit-sta bureau, omdat dit sneller gaat dan bij een elektrisch verstelbaar bureau. Een ander voordeel is dat er geen elektriciteit nodig is wanneer het verstellen door middel van gasveer/handmatig plaatsvindt. Dit zorgt ook voor een vermindering van de CO2 uitstoot. Bovendien stimuleert een snellere aanpassing van de hoogte van het bureau tot vaker wisselen tussen zitten en staan. Tenslotte verloopt een handmatige aanpassing van de hoogte van het bureau vrijwel geruisloos, terwijl een elektrische bediening wel wat geluid oplevert.