Vijf fabels over slapen

Er bestaan ontzettend veel theorieën en weetjes over slapen, zoals het schaapjes tellen om in slaap te komen. Maar wat is nu waar, en wat niet? In onderstaand artikel verklappen wij vijf fabels over slapen.

Fabel 1: Slaap kan ingehaald worden

Je hebt in het weekend een feestje gehad en hierdoor heb je minder lang kunnen slapen. Het is niet zo dat je die gemiste slaap weer kan inhalen. Je lichaam past namelijk automatisch de lengte van je remslaap aan, waardoor je slaapritme efficiënter wordt. De volgende dag kun je dus gewoon op normale tijd naar bed gaan.

Fabel 2: Warme dekens helpen om sneller in slaap te vallen

’s Avonds rond 18:00 uur is je lichaam het warmst en om 4 uur in de ochtend is je lichaamstemperatuur het laagst. Je lichaamstemperatuur daalt namelijk om te kunnen slapen. Als je van nature een te warme slaper bent, kun je eens kijken naar een watermatras. Een watermatras ademt veel beter en isoleert de warmte niet. Men heeft onderzoek gedaan naar de ideale slaapkamertemperatuur. Dit ligt tussen de 16 en 18 graden. Hoe warmer de slaapkamer en de dekens, hoe langer het duurt voordat de lichaamstemperatuur is gedaald en waardoor het dus uiteindelijk lánger duurt om in slaap te vallen.

heerlijkwonen

Fabel 3. Oudere mensen hebben minder slaap nodig

Oudere mensen lijken altijd vroeg wakker te zijn. Dit betekent echter niet dat ze ook minder slaap nodig hebben. Oudere mensen hebben, net zoals de jongere generaties, gewoon zeven tot negen uur slaap nodig. Het is wél zo dat je slaappatroon verandert naarmate je ouder wordt. Ouderen doen overdag korte dutjes en gaan over het algemeen vroeger naar bed.

Fabel 4. Je slaapt beter van een glas alcohol

Het is inderdaad zo dat alcohol ervoor zorgt dat je moe wordt en sneller in slaap valt. Maar het is niet zo dat je slaapkwaliteit hiervan verbetert. Je slaap wordt minder diep en je bent ’s nachts vaker wakker. Goed slapen? Laat je glas wijn of biertje dan staan.

heerlijkwonen maan

Fabel 5. Bij volle maan kun je minder goed slapen

Het klopt inderdaad dat tijdens volle maan mensen er langer over doen om in slaap te vallen. Men beweert dat dit komt doordat de aantrekkingskracht van de maan verandert, die het bioritme zou verstoren. Maar volgens onderzoekers is het eerder het blauwe licht van de volle maan, net zoals het licht van je smartphone of laptop, die onze biologische klok voor de gek houdt.

Welke gezegdes over slaap heb jij weleens gehoord? En denk je dat dit feitjes of fabels zijn?