Voorkom ongevallen op een steiger

Een steiger huur je of koop je om veiliger te werken op grote hoogte. Het voordeel van een steiger is dan ook dat je er gemakkelijk op klimt en alle ruimte hebt om ongestoord zonder rare capriolen te hoeven uitvoeren je met je werkzaamheden bezig kunt. Ook kun je materialen en gereedschappen veel gemakkelijk kwijt dan wanneer je op een ladder staat. Het risico op ongelukken wordt met een steiger enorm verkleind. Toch gebeuren er nogal eens arbeidsongevallen doordat een steiger niet op de juiste manier gebruikt wordt. Hierbij daarom enkele tip om het risico op ongevallen te voorkomen.rolsteigers

Zorg voor een stabiele steiger

Zorg dat je een steiger op de juiste wijze opbouwt en dat al het steigermateriaal goed vastzit. Een vereiste is dat de steiger op een stabiele ondergrond staat. Vaak kun je de voetsteunen aanpassen aan de hoogte. Zorg daarmee dat de steiger recht en stabiel staat. Als je een rolsteiger hebt, vergeet dan niet de wielen te blokkeren en verplaats nooit een rolsteiger als deze in gebruik is. Als je een steiger van Steigervoorweinig.nl aanschaft, weet je zeker dat je een goede kwaliteit steiger in huis haalt.

Zorg voor voldoende bescherming

Op een steiger werk je op grote hoogte. Dit kan ook het nodige gevaar op arbeidsongevallen opleveren, want je staat bijvoorbeeld bloot aan de weersinvloeden. Personen, maar ook materiaal en gereedschappen lopen meer risico om bijvoorbeeld bij harde wind naar beneden te vallen. Zorg daarom dat je je steiger goed beschermd met goede leuningen en kantplanken. Een goede en veilige steiger heeft een interne trap, waardoor je door een luik op het volgende platform kunt komen. Dit is veiliger dan wanneer je aan de zijkanten de steiger op moet klimmen.

Pas op voor elektriciteitskabels

Kijk goed uit bij het opbouwen van de steiger dat je niet in aanraking komt met hoogspanningskabels. Ook voor losse elektriciteitskabels moet je oppassen. Een steiger moet dan ook wettelijk gezien geaard zijn als er elektriciteitskabels in de buurt hangen. Dit arbeidsongevallen met elektriciteitskabels te voorkomen.

Geen rommel

Het gebeurd zo gemakkelijk om tijdens het werken even je gereedschap op de steigerplank te leggen en dan te vergeten. Toch kan dit grote ongelukken veroorzaken. Zorg dan ook altijd voor een opgeruimde steiger, dat niemand over rondslingerend materiaal kan struikelen. Dit is tevens één van de gemakkelijkste veiligheidstips om uit te voeren.