Waarom een huis laten taxeren?

Het taxeren van een woning door een makelaar kan verschillende redenen hebben. als de woning verkocht wordt dan is het wel zo handig om de waarde van het huis te kunnen bepalen. Aan de hand hiervan kan dan de vraagprijs worden opgesteld. Andere redenen om een huis te laten taxeren is wanneer je een aanvraag wilt doen voor een nieuwe hypotheek. De waarde van het huis is dan van invloed op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen en de kosten die je hiervoor betaald. Ook wanneer je te maken krijgt met een erfenis of een echtscheiding, dan kan het nodig zijn om een huis te laten taxeren op waarde. Meer informatie hierover is te vinden bij Nicolet Hoorn.

Verkoop of hypotheek

De meest voorkomende reden om een huis te laten taxeren is voor de verkoop van een woning. Een makelaar die gecertificeerd is om woningen te taxeren maakt een grondig opgesteld rapport van de woning en stelt aan de hand van verschillende criteria vast wat de waarde van de woning is. Aan de hand van deze taxatie kan dan worden bepaald wat de vraagprijs voor de woning zal worden. Wanneer je van plan bent om een nieuwe hypotheek aan te vragen omdat het contract voor de huidige hypotheek afloopt, dan kan het ook nodig zijn om het huis te laten taxeren door een erkende makelaar.

Andere reden voor taxatie

De verkoop van een woning kan om verschillende redenen geschieden. Dit hoeft niet te betekenen dat je zelf gaat verhuizen. Als je te maken hebt met een echtscheiding en de inboedel verdeeld moet worden dan moet ook de waarde van het huis worden bepaald. Bij de verkoop krijgen dan beide partijen de helft van de opbrengst of worden de schulden die overblijven verdeeld. Ook bij een overlijden in het geval van een erfenis kan het noodzakelijk zijn dat de waarde van een woning wordt bepaald. Door het huis te taxeren kan bij een eventuele verkoop de opbrengst worden verdeeld onder de erfgenamen. Hiermee kan worden voorkomen dat er achteraf problemen onderling ontstaan. Een makelaar moet daarom altijd onafhankelijk kunnen handelen zodat geen van de partijen waar deze voor werkt wordt benadeeld. Op zoek naar een betrouwbare makelaar? Kijk dan eens op de website van Woltjer uit Dronten.