Waarom steeds meer mensen een blokhut in de tuin hebben

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een blokhut in de tuin. Je creëert daarmee een extra kamer, een fijn buitenverblijf en een mogelijkheid tot een vakantie in eigen tuin. Doordat blokhutten steeds populairder worden, zijn ze tegenwoordig verkrijgbaar in de meest uiteenlopende stijlen en maten. Lees snel verder om te kijken of een blokhut in de tuin ook iets voor jou is!

Wat onderscheidt een blokhut van een tuinhuis?

Een blokhut bestaat meestal uit massieve houten balken die op elkaar worden gestapeld. Hierdoor ontstaan wanden die isolerend werken. In de zomer bewaren zij de koelte in de blokhut en in de winter juist de warmte. Doordat die balken overlappend in elke hoek op elkaar worden gestapeld, ontstaat er een massieve constructie. Deze overlappende balken zie je aan de buitenkant vaak uitsteken. Het verschil met een tuinhuis is dat die juist vanuit een houtskelet worden gebouwd, waarna de wanden met planken worden gedicht.

Het onderhoud van een blokhut

Een blokhut moet je natuurlijk wel onderhouden, maar door de massieve balken valt dit mee. Zo heeft een tuinhuisje meer onderhoud nodig. Uiteraard is de buitenkant van de blokhut onderhevig aan regen, zon, vorst, etc.  dus die moet je goed onderhouden. Het hangt natuurlijk ook erg af van de positionering van de hut. Staat hij midden in de zon, of juist op een vochtige plek? Zorg hoe dan ook dat je regelmatig de buitenkant verft of, wat de meeste mensen doen om de typische sfeer te behouden, beitsen. Daardoor blijf je de nerven van het hout goed zien. Vaak is transparante beits het mooiste, omdat dit de oorspronkelijke uitstraling van het hout behoudt.

Een kantoor in de tuin

Afhankelijk van de tuin en de afmeting van de blokhut zijn de mogelijkheden enorm en divers. Ga je je oriënteren dan zul je misschien de mogelijkheden voor jouw tuin zien. En wat te denken van een werkplek? De kantoor blokhut is bij veel zzp’ers, die beschikken over een eigen tuin, populair. Het kantoor is dan gescheiden van het huis en biedt rust, waar men geconcentreerd kan werken zonder kinderen die dit bemoeilijken. Vaak heb je als zzp’er daar ook nog verschillende fiscale voordelen bij.

Mantelzorgwoning

Blokhutten kunnen ook de functie van een mantelzorgwoning krijgen. Sinds enkele jaren is er geen bouwvergunning meer nodig als er een aantoonbare mantelzorg relatie bestaat. De blokhut mag niet zichtbaar vanuit de openbare weg zijn. Dit betekent dat het huisje niet in de voor- of zijtuin geplaatst mag worden. Een blokhut kan ook een goed alternatief zijn voor de zogeheten wooncontainer, waar mensen vaak intrekken bij een grote verbouwing.