Hoe kies je de juiste hor voor een kozijn?

Door het enorme aanbod aan verschillende soorten horren dat we tegenwoordig op de markt zien, kan het lastig zijn om te bepalen welke hor je moet kiezen. Soms wijst de situatie uit welke je moet kiezen, zoals bij een hor voor naar binnendraaiend raam, maar soms zijn verschillende opties mogelijk. Hoe kies je dan de juiste? Geen nood, hieronder helpen we je bij het maken van die keuzen.

Houdt het totaalplaatje in de gaten

De juiste hor kiezen kan een hele opgave zijn. Tegenwoordig hebben veel websites die horren aanbieden een configurator die je stap voor stap door het keuzeproces heen begeleid. Nadeel hiervan is echter dat je op deze manier niet het totaalplaatje van alle mogelijkheden kunt zien. Oriënteer je dus vooraf al goed wat er allemaal mogelijk is met een hor. 

Welke hor voor welke situatie?

Bedenk als eerste waar je de hor wil plaatsen, wat is bijvoorbeeld de kozijn situatie van het raam? De juiste hor verschilt natuurlijk per situatie. Welke hor is geschikt voor welke situatie? Het is daarbij belangrijk om rekening te houden met de draairichting van je raam. Voor ramen die naar binnen draaien, monteer je de hor aan de buitenzijde en vice versa. Kijk altijd goed op de labels en verpakkingen van de hor om zeker te weten dat de hor geschikt is voor jouw kozijn en montagemethode.

De samenstelling van de hor bepalen

Wanneer je bepaald hebt welk soort hor en methode van plaatsing voor jouw raam of deur het beste is, kun je de samenstelling van de hor gaan bepalen. Natuurlijk is het leuk als de kleur van het frame past bij de verf van je kozijn, maar besteed ook genoeg aandacht aan de keuze van het type gaas. Gaas bestaat niet alleen in verschillende kleurvarianten, maar kan ook verschillende eigenschappen bevatten. Hierdoor bepaalt het type gaas niet alleen de stijl, maar ook de functionaliteit van je hor. Indien je last hebt van hooikoorts is een hor met pollenwerend gaas een echte aanrader. Voor ramen of deuren die veel zonlicht, en daarmee warmte, binnenlaten is bijvoorbeeld een hor met zonwerend gaas een goede optie. 

Opmeten van het kozijn

Als laatste moet je het kozijn correct en nauwkeurig opmeten. Het is belangrijk om te weten wat de termen ‘in de dag’ en ‘op de dag’ inhouden. Bij montage ‘in de dag’ wordt de hor in het kozijn geplaatst, hierbij omsluit het kozijn de hor. ‘Op de dag’ betekent dan vanzelfsprekend dat de hor op het kozijn geplaatst wordt. Hieruit afgeleid is het logisch dat met de term ‘dagmaat’ de grootte van de opening van het kozijn aangeduid wordt.