Wat is een hobbykas?

Waar word een hobbykas voor gebruikt?

U heeft het vast wel eens zien staan. Een kas bij personen in de achtertuin waar verschillende dingen in gedaan kunnen worden. Deze kassen zijn heel multifunctioneel, mede door de eigen ingeving van de gebruiker. Zo kan er in de kas een eigen moestuin worden gemaakt, maar er kan ook in geschilderd worden.

hobbykas

Diverse soorten hobbykassen

Allereerst zal ik u het één en ander vertellen over de broeikas. Het is de meest voorkomende hobbykas. Dit is een kas die voornamelijk licht nodig heeft, doordat er organische producten in groeien. Er kan dus een moestuin in worden aangelegd. Er moet hier worden gelet op bijvoorbeeld de inval van schaduw na het draaien van de zon. Het dek en de gevel van de kas moeten in het meest gunstige geval naar het zuiden gericht zijn voor een optimale inval van de zon.

Er bestaat ook nog iets als een ronde kas. Dit is zoals de naam al zegt, een ronde kas die los staat van het huis. Het nadeel aan deze kas is dat de prijs vaak in een hoger segment ligt in vergelijking met de “normale” hobbykas. Deze ronde kassen worden voornamelijk gebruikt al zithoek, want u heeft vanuit de hele kas uitzicht op de tuin, wat een gevoel geeft van verbintenis met de tuin.

De constructie van een hobbykas

Wanneer er gekeken word naar de constructie van een hobbykas, moet er beslist worden over de materialen die gebruikt worden. Aluminium is bijvoorbeeld duurzaam en sterk maar heeft een hoge kostprijs ten opzichte van bijvoorbeeld hout. Hout heeft weinig warmtegeleiding en is een natuurlijk materiaal, maar het nadeel hierbij is dat er veel licht onderschept wordt en het is niet duurzaam. Ook is er een mogelijkheid voor kunststof, wat een voordeel heeft van weinig warmtegeleiding. De nadelen zijn hier echter dat er veel lichtonderschepping en door de dragende delen word het totale kostenplaatje vaak hoog.     U moet dus goed nadenken over het materiaal dat u wilt gebruiken bij het plaatsen van een hobbykas.