Welk bed past het best bij jou?

Een gemiddeld mens brengt al snel 30 procent van zijn leven in bed door. Een goed bed is daarom zeker geen overbodige luxe. Maar welk bed is eigenlijk het best voor jou? Dit is afhankelijk van verschillende factoren, waarvan de belangrijkste zullen terugkomen in dit artikel.

welk bed past het best bij jou

Het kiezen van een bedbodem

Er zijn 3 bedbodem waar je uit kunt kiezen: de spiraalbodem, de boxspring en de lattenbodem.

De spiraalbodem

De spiraalbodem is de ideale bedbodem voor mensen die veel bewegen tijdens hun slaap. De spiralen geven meer tegendruk bij een grotere lichaamskracht, wat het bewegen vergemakkelijkt. Daarnaast biedt de spiraalbodem een betere ventilatie door de open structuur van het systeem.

De boxspring

Een boxspring is een zeer zachte bedbodem, die bestaat uit een stalen frame met springveren. De boxspring geeft een zacht en comfortabel gevoel, maar door er een wat steviger matras op te leggen wordt de bodem wat minder zacht.

De lattenbodem

Een lattenbodem komt in verschillende uitvoeringen. Een duurdere lattenbodem kun je individueel, naar je eigen lichaam laten instellen. Het nadeel is dat je bij bewegingen kans hebt op nadeinen. Daarnaast is de ventilatie minder goed dan bij een boxspring of een spiraalbodem.

Samen slapen

Een bodem voor een tweepersoonsbed kan uit één grote bodem bestaan, maar ook uit twee aparte bodems. Gezien je met z’n tweeën vaak meer beweegt dan in je eentje, kun je daar wakker van worden. Zeker als je op dezelfde bodem slaapt. Dit maakt het slim om voor twee aparte bodems te kiezen. Het slapen op twee bodems kan ook de voorkeur hebben als er een aanzienlijk verschil is in jullie lichaamsgewicht.

Doe de matrassentest

Een matras koop je niet zomaar. Er zijn namelijk een aantal factoren waar je aandacht aan moet besteden. Het beste matras voor jouw lichaam kun je vinden door het op de volgende manier te testen:

  • Ga met je rug op het matras liggen en voel of je met een rechte, holle of bolle rug ligt. Let vooral op de ondersteuning van je onderrug en de manier waarop je billen in het matras zakken.
  • Kies het meest comfortabele matras. Wil je juist in het matras zakken of wil je er recht op blijven liggen?
  • Ga op je zij liggen en voel hoe je schouder in het matras zakt. Let daarnaast op de vorm van je rug. Staat je rug recht, hol of doorgezakt?
  • Draai meerdere keren heen en weer op het matras. Op welk matras kun je het gemakkelijkst draaien?

 

Door deze test aan te houden is het gemakkelijker om te achterhalen welk matras het best bij jouw slaaphouding past. De zoektocht kan lang zijn, maar uiteindelijk is het niet voor niets. Een goede nachtrust is namelijk enorm belangrijk voor de gezondheid!