Welterusten, Slaaplekker op een goed matras.

Welterusten of slaaplekker wordt er meestal gezegd voordat je gaat slapen, maar of je ook daadwerkelijk lekker zal slapen is onder andere sterk afhankelijk van je matras. Als je matras niet meer stevig genoeg is, of de vering is kapot, dan zul je hoogstwaarschijnlijk minder prettig slapen dan dat je een matras hebt met een uitstekende vering en een goede vulling. Een goede nachtrust is belangrijk, omdat je dan overdag de cognitieve taken, zoals spreken, dingen onthouden, innovatief en flexibel denken beter kunt uitvoeren. Slapen speelt een belangrijke rol in de werking van onze hersenen. Tevens heeft slaaptekort niet alleen grote gevolgen voor de cognitieve functies, maar ook voor ieders emotionele en fysieke gezondheid. Uit onderzoeken is gebleken dat slaapgebrek de kans op obesitas vergroot, omdat de hormonen die een hoofdrol spelen bij het gevoel van verzadiging tijdens het slapen worden aangemaakt.

just-dream-mattress-kussen_1

Zorg daarom goed voor je lichaam en nachtrust door een goed matras op maat te kopen die het beste bij je past. Voor een eenpersoonsbed is de afmeting van het matras 120×200 maar alle variaties in afmetingen zijn mogelijk.

Gemiddeld slaapt een mens 7 uur en 45 minuten. Hoeveel slaap een mens nodig heeft verschilt per persoon. De benodigde slaaptijd kan variƫren van vier tot elf uur. Deze variatie is ook goed te zien bij dieren. Hieronder een kort overzicht van de slaapperiodes van bepaalde diersoorten:

  • Pyton: 18 uur
  • Tijger: 15,8 uur
  • Kat: 12,1 uur
  • Chimpansee: 9,7 uur
  • Schaap: 3,8 uur
  • Afrikaanse olifant: 3,3 uur
  • Giraffe: 1,9 uur

Hoewel deze dieren niet op een matras slapen is het voor hen net zo belangrijk om wel even tot rust te komen. De matrassen kunnen zo ontworpen worden dat het niet uitmaakt of je op een plat grondvlak, een lattenbodem of op een boxspring slaapt. Zo wordt de mogelijkheid geboden dat iedereen tot rust kan komen op het matras waar hij of zij naar verlangt.