Wonen in het prachtige Spanje

Of je nu in Spanje komt werken, wonen of studeren, voor velen is het een droom. Wonen onder de zon is populair, want wat wil je met het nogal onstuimige klimaat in ons koude kikkerlandje. Maar wat zijn nou daadwerkelijk de beweegredenen van emigranten? En wat houdt wonen in Spanje nou daadwerkelijk in?

wonen in spanje

Het klimaat
Wat voor velen DE reden is om naar Spanje te verhuizen, is het heerlijke klimaat. Het aantal zonuren is aanzienlijk meer dan in Nederland. Sterker nog, het land Spanje heeft het grootste aantal zonuren van Europa. Daarbij is wetenschappelijk bewezen dat een groot aantal zonuren bijdraagt aan een gelukkiger leven. En zeg nou eerlijk, wie wilt dat nou niet?

De Spaanse gastronomie
Spanje kent in totaal zeventien regio’s waarvan de meest bekende zijn: Andalusië, het Baskenland en Catalonië. Zo heeft iedere regio zijn eigen gastronomische specialiteit. De Spaanse specialiteiten waar de gemiddelde Nederlander helemaal warm van wordt zijn ongekend. Paella, Tapas, Tortilla en niet te vergeten de heerlijke wijn, is wat het wonen is Spanje uitermate aantrekkelijk maakt. Ook de prijzen voor voedsel liggen iets lager dan bij ons. Waar men in Nederland voor bepaalde specialiteiten de hoofdprijs wordt betaald, is het in Spanje voor een prikkie te krijgen.

De Spaanse arbeidsmarkt
Met een werkloosheid van 26% in 2013, is Spanje wat betreft werkgelegenheid niet de meest voor de hand liggende keuze om naar toe te verhuizen. Grotere steden bieden zonder twijfel de meeste kansen voor jou als Nederlander. Echter als je de Spaanse taal niet beheerst, is dit een grotere uitdaging. Met de huidige werkeloosheidscijfers is het raadzaam om je op voorhand te oriënteren op een baan. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Cultuur
Belangrijk om te weten over wonen in Spanje, is wat de relaxte manier van leven nou typeert. Het houden van de Siësta wordt voor velen gezien als een groot voordeel. Tussen 2 en 5 uur gaat de bevolking namelijk warm lunchen en slapen. Dan staat het land eigenlijk even stil. Daarbij ligt het tijdstip van dineren voor de Spanjaarden een stuk later dan voor de gemiddelde Nederlander. Waar men in Nederland gerust om 5 uur aan tafel gaat, kan dit in Spanje pas om 11 uur plaatsvinden. Dit maakt voor de Spanjaard geen verschil.

Wat kost een huis in Spanje?
Voordat je er eventueel voor kiest om te verhuizen naar Spanje, is het niet heel onbelangrijk om te weten wat een Spaanse woning gemiddeld kost. Prijzen zijn uiteraard afhankelijk van de regio. In de landelijker gelegen gebieden betaal je voor een villa zo’n 150.000 euro. In de populairdere regio’s kan dit bedrag al gauw verdubbeld worden. Dit geldt met name voor regio’s als Alicante, Valencia, Barcelona en Madrid. Voor een kleinere woning zoals een appartement of een penthouse betaal je in deze regio’s nog geen ton. Is kopen een ver van je bedshow en zit je meer te denken aan huren? Dan zijn de mogelijkheden ongekend. Een villa of appartement is al gauw te huur voor een paar honderd euro per maand.

Kortom, internationaal verhuizen is niet niks en er komt veel voorbereiding en geregel bij kijken. Maar wanneer je het prachtige Spanje als nieuwe thuis hebt, is alle moeite het waard!