Zelf pizza bakken was nog nooit zo leuk

De typisch Italiaanse pizza is in Nederland helemaal ingeburgerd. Je kunt ze in iedere supermarkt kopen of thuis laten bezorgen door een bezorgrestaurant. Maar er is nog een andere mogelijkheid: Zelf pizza maken. En dat is helemaal niet zo moeilijk. Zolang je de juiste keukenhulpjes  gebruikt is zelf een pizza maken een fluitje van een cent. En het grote voordeel is dat je de pizza kunt vullen en beleggen met ingrediënten die je zelf het lekkerst vindt. Daarnaast kun je de pizza net zo groot maken als je zelf wilt. Een royale pizza voor jezelf en een wat kleinere voor de kinderen bijvoorbeeld.

v

Zelf pizza maken, iedereen kan het

Als je zelf aan de slag gaat met het maken van je eigen pizza dan zal je merken dat het helemaal niet moeilijk is. Je begint natuurlijk met de bodem. Die kun je zelf maken, maar in de supermarkt zijn ook kant en klare pizzabodems te koop, dat scheelt veel werk. Je kunt kiezen uit een dunne bodem voor een Italiaanse pizza of een dikke bodem als je voor een Amerikaanse pizza gaat. Zodra de bodem klaar is kun je beginnen met het vullen. En dat is nu het leuke van zelf pizza maken: Je kunt helemaal zelf beslissen wat je op je pizza doet. Houd je niet van ananas of van champignons? Dan laat je die gewoon weg. Kies alleen wat jij lekker vindt en laat je fantasie de vrije loop.

De lekkerste combinaties voor je eigen pizza

Als je de pizza gaat beleggen, let dan op dat je de juiste combinaties maakt. Kaas kan eigenlijk overal bij, zowel bij vlees als bij vis. Combineer liever geen vlees en vis met elkaar, deze smaak combinatie is nogal “gewaagd”. Bovendien moet vlees meestal langer garen dan vis. Maak je een quattro staggione pizza met meerdere soorten beleg, dan kan het handig zijn om het vlees eerst even voor te bakken. Vul de pizza vervolgens aan met groente zoals paprika of ui. Ook spinazie kun je prima gebruiken voor je pizza, bijvoorbeeld voor een vegetarische pizza in combinatie met andere groeten en kaas.

Je pizza bakken

Je kunt je pizza bakken in een gewone oven. Maar je kunt ook een speciale pizza oven gebruiken. Omdat een pizza oven kleiner is dan een universele oven is hij sneller op temperatuur. Pizza’s moeten gebakken worden op een hoge temperatuur van minimaal 200 graden, dus dat scheelt aanzienlijk in het energieverbruik. Ook heeft de pizzaoven de juiste afmeting om je pizza rondom goed te bakken en rondom goudbruin te laten worden.