Zonnepanelen schoonmaken? Lees hier enkele handige tips

Zonnepanelen zijn een bijzondere investering in jouw energierekening en het milieu. Je wilt jouw zonnepanelen natuurlijk goed onderhouden. Hoe maak je een zonnepaneel het beste schoon? Het zijn delicate voorwerpen die enige voorzichtigheid vereisen. In dit artikel vind je alle handige tips om de zonnepanelen zelf te reinigen.

zonnepanelen

De natuur doet het zelf

Wist je dat je de panelen helemaal niet vaak hoeft te reinigen? In veel gevallen doet de natuur dit klusje voor je. Zit er bijvoorbeeld vogelpoep op de panelen? Met een beetje zonneschijn wordt het er vanzelf afgebrand. Ook een hevige regenbui kan veel vuil verwijderen van het zonnepaneel. Ook heeft vuil geen invloed op het verbruik en opname van straling voor energie. De beste tip is om de panelen niet al te vaak schoon te maken. Het zijn delicate onderdelen dat je het beste maximaal vier keer per jaar schoonmaakt.

De voorbereiding

Voordat je het dak opgaat om de panelen te reinigen is enige voorbereiding vereist. Wij raden het altijd aan om de installatie uit te zetten wanneer je een zonnepaneel reinigt. Reinig de zonnepanelen op bewolkte dagen. De panelen hebben dan een betere temperatuur en je voorkomt een elektrische schok. Leun niet op de zonnepanelen en pas op voor alle bedrading.

Waarmee maak je het schoon?

Wij raden het aan om geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken wanneer je een zonnepaneel reinigt. Verkies natuurlijke producten of maak de panelen schoon met lauw water. Gebruik een zachte spons of microvezeldoek om krassen en beschadigingen te voorkomen. Een snelle manier om een zonnepaneel te reinigen is met glasreiniger. Dit is een effectief, maar niet agressief, middel waarmee je de panelen glanzend schoon krijgt.

Het reinigen van de zonnepanelen is nog een behoorlijke klus. Het vergt enige voorbereiding, souplesse en voorzichtigheid om de zonnepanelen schoon te maken. Vind je dit te spannend of heb je er geen tijd voor? Dan kun je ook altijd een professioneel schoonmaakbedrijf inschakelen om de panelen vakkundig schoon te maken. Met het reinigen van zonnepanelen geldt: minder is meer. Laat de natuur zijn werk doen en de zonnepanelen reinigen met weer en wind. Zelf de zonnepanelen reinigen is maximaal vier keer per jaar aan te raden. Ga voorzichtig te werk en geniet van een schoon zonnepaneel.