Tegeltrends: keramische tegels

Keramische tegels

Op het gebied van tegels zijn Keramische tegels mateloos populair. Het grote voordeel van keramische tegels is dat ze zeer gemakkelijk in onderhoud zijn en verkrijgbaar in vrijwel elk mogelijk design. Met keramische tegels is ook heel gemakkelijk een bepaalde look te imiteren. Zo zijn er tegels met het uiterlijk van natuursteen. Het lijkt dan net alsof je echte natuursteen tegels hebt gebruikt. Zo kun je profiteren van de voordelen van een keramische tegen en heb je geen last van de nadelen van natuursteen tegels. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor tegels met een houtlook. Zelfs de nerf zit nog in de tegel, zodat het uiterlijk van een houten vloer exact gekopieerd wordt.

Soorten keramische tegels

Niet elke keramische tegel is hetzelfde als de andere. Er zijn veel verschillende soorten, die kunnen bestaan uit verschillende soorten materialen of die een ander bakproces of productieproces hebben doorstaan. Wanneer je de website van Totaaltegel bekijkt dan heb je een grote keuze uit de verschillende soorten keramische tegels.

Splijttegel
De splijttegel dankt zijn naam dat deze als twee in één tegel gespoten wordt. Na het drogen van de klei wordt de tegel machinaal gespleten waardoor er twee tegels ontstaan. Splijttegels zijn kwalitatief erg sterke tegels en ideaal te gebruiken in industriële ruimtes.

DHG tegels
DHG staat voor dubbel hard gebakken. Werden tegels vroeger gebakken op 600° Celsius, DHG tegels zijn gebakken op ruim 1250° Celsius. Hierdoor worden de tegels veel minder poreus en bestand tegen een zwaardere belasting.

Porcellanato tegels
Deze tegels worden onder een zeer hoge druk geperst. Daarbij wordt gebruik gemaakt van porseleinaarde. Hierdoor worden de tegels nagenoeg volledig vochtafstotend en ook krasvrij. Doordat de tegels zo goed tegen vocht kunnen zijn ze goed te gebruiken in de badkamer.

Terracottategels
Deze keramische tegels kennen we vooral uit landen uit Zuid-Europa. Ze zijn vooral in gebruik voor de esthetiek, want ze zijn erg poreus en gemakkelijk te breken. Deze tegels zijn ook enkel in enkele natuurlijke kleuren te verkrijgen.

Volkeramische tegels
Aan het kleimengsel waar de volkeramische tegel van gemaakt wordt, voegt men mineralen toe. Het bakproces vindt dan plaats onder zeer hoge temperaturen. Dit heeft zeer duurzame en sterke tegels tot gevolg. Deze keramische tegels kunnen zowel binnen als buiten gelegd worden omdat ze ook vorstbestendig zijn.