3 tips om in huis veilig aan de slag te gaan met klussen

Verbouwen is leuk, maar moet ook leuk blijven

Klussen in huis vinden veel mensen leuk om te doen. Maar om het leuk te houden, is het wel belangrijk om verbouwingen veilig uit te voeren. Je hebt er niets aan als je – zoals veel gebeurd – tijdens de kluswerkzaamheden een ongeluk krijgt en/of gewond raakt. Regel daarom goede veiligheidskleding en -materialen als je risicovolle klussen gaat oppakken in of rond jouw woning. Met onderstaande drie belangrijke tips is de basisveiligheid tijden het klussen gegarandeerd!veiligheid

1. Pas goed op met machines en elektrisch gereedschap door de juiste beschermende kleding te dragen

Bij de meeste klussen in en rond huis is elektrisch gereedschap nodig. Hierbij kun je denken aan boormachines, cirkelzagen, lijmpistolen, trilmachines, grasmaaiers, kettingzagen, et cetera. Zorg dat je de veiligheidsinstructies van deze apparaten goed leest, voordat je ze gaat gebruiken. En neem de juiste veiligheidsmaatregelen. Zo is het bij zaagmachines cruciaal om beschermende handschoenen, een beschermende bril, gehoorbescherming en veilige werkschoenen te dragen. Ga je bijvoorbeeld stevig boren met een drilboor, dan loopt de geluidssterkte qua decibellen als snel op tot 120. Dit geluidsniveau veroorzaakt binnen enkele minuten gehoorschade als je geen oorkappen draagt. En onder werkschoenen me stalen neuzen kun je je tenen kneuzen of breken bij vallend puin.

2. Ruim de troep die tijdens het klussen ontstaat meteen op!

Veel doe-het-zelvers willen het klussen zo snel mogelijk af hebben. Haastige klussen zijn echter zelden goed. Troep wordt niet opgeruimd en overal op de werkplek slingert gereedschap, planken met spijkers, muurresten, enzovoort. Tussendoor niet opruimen scheelt misschien wel tijd, maar kan je uiteindelijk juist meer tijd kosten. Want voordat je het in de gaten hebt struikel je, bezeer je je aan gereedschap en loop je verwondingen of een blessure op. Met als gevolg dat het klussen stil komt te liggen en je pas later weer verder kunt met de verbouwingswerkzaamheden. Voorkomen is hier beter dan genezen, dus ruim gevaarlijke rotzooi meteen op!

3. Controleer alle gereedschappen voordat je ze gaat gebruiken

Zorg ervoor dat je gereedschappen goed controleert voordat je met verbouwen begint. Met name gereedschappen die lange tijd niet zijn gebruikt, kunnen defecten vertonen die tot ongelukken kunnen leiden. Denk aan hamers met losse koppen, zaagmachines met versleten zaagbanden of boormachines die niet doen wat je van ze verwacht. Check om deze reden altijd de belangrijkste gereedschappen die je voor een klus nodig hebt, met name als het gaat om zware of elektrische gereedschappen.