Jouw eigen kast op maat maken van vurenhout

Menig woning heeft wel een nis of een hoek waar je weinig mee kunt en dus onbenut gelaten wordt. Toch kun je deze ruimtes best zinvol inrichten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een kast op maat voor deze hoek of nis te maken. De ruimte wordt zinvol benut en omdat de kast op maat gemaakt is, heb je ook nog eens een zeer unieke kast. En een degelijke kast is ook vrij gemakkelijk zelf te maken. Een veel gebruikte houtsoort die zeer geschikt is om een kast op maat te maken is vurenhout.

Wat is vurenhout?

Vuren is naaldhout en is in de meeste gevallen afkomstig van fijnspar. Deze bomen worden volgroeid veel gebruikt als hoge kerstboom op gemeentelijke pleinen en als jonge bomen komen ze veel voor als kerstboom in de woonkamers. Een volgroeide fijnspar kan gemiddeld wel 35 meter hoog worden. De kleur van het hout is licht, variƫrend van wit tot lichtgeel of geelbruin. De spint, het hout tussen de barst en de houtkern, heeft dezelfde kleur als de kern. De tekening van de nerf is zacht en grof. Let bij aankoop van van grenenhout altijd op de noesten. Grenen met veel noesten is van slechte kwaliteit. De noesten kunnen er soms uitvallen. In Nederland is vuren een erg populaire houtsoort omdat het gemakkelijk te bewerken is en relatief goedkoop.

Eigenschappen van vurenhout

De bekendste eigenschap van vuren is de gemakkelijke bewerkbaarheid. Ook voor je kast op maat is het heel eenvoudig om vuren op maat te zagen. Voor het geraamte van je kast, kun je het beste vurenhout balken geschaafd aanschaffen. Vuren is hier namelijk sterk genoeg voor. Vuren wordt ook veel gebruikt voor bijvoorbeeld kapconstructies en binnentimmerwerk. Het zal voor je kast op maat niet zo heel veel uitmaken, maar vurenhout heeft ook een nadelige eigenschap, het hout is namelijk erg gevoelig voor vocht. Hierdoor is vurenhout niet altijd even duurzaam. Maar omdat vuren heel gemakkelijk te bewerken is, kun je het hout wel gemakkelijk impregneren. Dit verlengt de levensduur aanzienlijk. Hetzelfde geldt voor verven, lakken of beitsen. Wil je je kast de natuurlijk uitstraling laten behouden, dan kun je deze dus gemakkelijk aflakken. Maar je kunt je kast ook een leuke kleur geven. Bewerk het hout dan wel eerst met een grondlaag.