Aan welke eisen moet de beveiliging van jouw huis voldoen?

huis beveiligen

Je huis kun je op allerlei manieren beveiligen. Wanneer je aan een aantal eisen voldoet, dan kom je in aanmerking voor het Politie Keurmerk Veilig Wonen. De kans op een inbraak wordt daarmee aanzienlijk verkleind. En natuurlijk voel je je ook veiliger wanneer je je huis goed beveiligd is. Steeds vaker stelt de woonverzekering beveiligingsmaatregelen ook verplicht. Wanneer de waarde van de inboedel rond de 100.000 euro ligt, dan moet je van sommige verzekeraars een PKVW certificaat en BORG normering hebben. Maar wat zijn deze eisen nu precies en aan welke vormen van beveiliging moet je dan denken? We geven je even een praktisch overzicht, zodat je daarna direct aan de slag kunt. 

Welk hang- en sluitwerk heb je nodig?

De belangrijkste eis gaat altijd over de ramen en deuren. Dit zijn natuurlijk de plekken waar de inbreker naar binnen probeert te komen. En dus moeten deze goed beveiligd worden. Met een PKVW keurmerk neemt het aantal inbraken maar liefst met 90% af. We geven even een aantal voorbeelden van hang- en sluitwerk met PKVW keurmerk:

  • Een cilinder SKG** kost rond de 20 tot 50 euro. Kies je voor een cilinderslot met kerntrekbeveiliging dan moet je op rond de 40 tot 300 euro rekenen.
  • Een veiligheidsbeslag zoals een gecertificeerd Nemef deurbeslag kost tussen de 50 en 100 euro.
  • Anti inbraakstrippen kosten tussen de 50 en 100 euro.
  • Sloten voor draai/val en kiepramen kosten 20 tot 75 euro.
  • Een doorklimbeveiliging kost 20 tot 75 euro.

Goede gecertificeerde materialen koop je bijvoorbeeld bij Veiligheids-sloten.nl. Check altijd of een slot het PKVW certificaat heeft en ook of ze SKG gecertificeerd zijn. Zo weet je zeker dat je de juiste kwaliteit sloten koopt. Let bij de aanschaf vooral op de doornmaat en afstand. Deze maten zijn belangrijk voor het goed monteren van de sloten.

Elk huis is anders

Ook is het belangrijk om je te beseffen dat elk huis anders is. Kijk daarom eens door de ogen van een inbreker naar jouw huis. Op internet vind je allerlei handige checklists en ook de folder ‘Hoe veilig is jouw huis’ van Nemef. Daarmee kun je nagaan wat de zwakke plekken zijn in jouw huis en hoe je deze beter kunt beveiligen. Ook in het artikel zo beveilig je jouw woning optimaal tegen inbraken vind je veel nuttige tips.

PKVW certificaat

Het meest bekende keurmerk is het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Wanneer je je huis op deze wijze beveiligt, dan voorzie je je woning op de meest inbraakgevoelige punten van de juiste beveiliging. De kans op een inbraak neemt daarmee met 90% af. Bij sommige verzekeraars krijg je tot 20% korting op je inboedelverzekering met het PKVW certificaat. Dit certificaat vraag je aan bij een PKVW erkend bedrijf. Je kunt dit alleen aanvragen voor woningen ouder dan twee jaar en het blijft tien jaar geldig. 

Voor het PKVW heb je goed hang- en sluitwerk nodig op alle ramen en deuren op alle verdiepingen en in de berging of schuur. Daarnaast moet je heldere verlichting plaatsen bij de voor- en achterdeur en op elke verdieping een rookmelder op de juiste locatie.

BORG normering

Sommige verzekeraars stellen ook de BORG normering verplicht. Deze keuring is strenger dan het PKVW. Voor deze norm heb je in ieder geval een BORG gecertificeerd beveiligingssysteem nodig in je huis. Dit systeem moet ook worden geplaatst door een gespecialiseerd bedrijf en kost minimaal rond de 800 euro.