Het belang van een goed hoofdkussen

Een goede nachtrust hebben is één van de belangrijkste dingen die je voor je gezondheid kunt doen. Slapen is noodzakelijk om je indrukken van de dag te verwerken, je lichaam te herstellen, je spijsvertering tot rust te brengen en om je hersenen letterlijk en figuurlijk schoon te spoelen. Iedereen die wel eens een nacht minder goed slaapt merkt direct hoeveel impact dat op de rest van je dag heeft. Je eet meer, je kunt je minder goed concentreren, je voelt je afgemat en neerslachtig. Langere perioden van slechte slaap hebben dezelfde gevolgen en kunnen daadwerkelijk je brein en gezondheid aantasten.

Maak niet deze fout bij het shoppen van een bed!

Tegenwoordig groeit het besef over het belang van goede slaap en manieren om dit te bevorderen. Naast de gouden tip om een uur voor je gaat slapen niet meer op lichtgevende schermen te kijken is het materiaal waarop je slaapt ook van enorme invloed. Meer en meer mensen doen onderzoek naar het matras dat perfect past bij hun lichaam, maar leggen er dan wel doodleuk het hoofdkussen op waar ze al tien jaar op slapen.

Wat onderscheidt goede hoofdkussens van slechte hoofdkussens?

Als je een nieuw matras aanschaft of gewoon slecht slaapt is het essentieel om een nieuw hoofdkussen te kopen dat bij jou lichaam en voorkeurspositie past. Een slecht kussen biedt geen ondersteuning aan de nek, waardoor de ruggengraat en heupen tijdens de slaap verdrukt worden. Dit leidt tot lichtere slaap, meer wakkere momenten en meer draaien, oftewel: minder goede slaap. Een goed hoofdkussen biedt deze ondersteuning wel. Je nek, ruggengraat en heupen liggen gestroomlijnd, je hebt meer diepe slaapmomenten en je wordt uitgeruster wakker.

hoofdkussens

Hoe vind je de beste hoofdkussens?

Het beste hoofdkussen is persoonlijk en verschilt dus per mens. Belangrijk is dat hoofdkussens niet te warm worden, daarom is katoen altijd een goede keus. Synthetische materialen zijn minder ideaal, zweet wordt niet goed opgenomen en het laat weinig lucht door. Toch kan een synthetisch kussen goed bij je passen, bijvoorbeeld als je stevigere ondersteuning nodig hebt. Ook de vulling van het kussen is belangrijk en bepaalt hoeveel ondersteuning je nek krijgt. Daarin is ruim keus, in bijvoorbeeld dons, wol of latex.

Ga eens naar een beddenspeciaalzaak om je te laten adviseren en verschillende kussens uitte proberen. De laatste tip is om niet zomaar een hoofdkussen aan te schaffen, slaap er liever een nachtje over!