Alle opties voor zonwering op een rijtje

Zonwering is een belangrijk aspect binnen elk huishouden om comfort te bereiken, en er zijn dan ook heel wat manieren om daarvoor te zorgen. De zon is dan wel onmisbaar en meestal aangenaam, soms wil je het felle zonlicht gewoon afweren. Over het algemeen kan een onderscheid gemaakt worden tussen:

– buitenzonwering
– binnenzonwering

Buitenzonwering

Dergelijke zonwering wordt natuurlijk aan de buitenzijde van de woning geplaatst en houdt de felle, warme lichtstralen van de zon reeds tegen nog voor ze het glas van de ramen bereiken. Een erg efficiënte manier van zonweren dus, waarbij de temperatuur van de woning constant blijft – zelfs bij de grootste hittegolf!

Doorgaans kan je kiezen voor zonwering die enkel de woning binnen koel houdt, bijvoorbeeld uitvalschermen of screens, maar als je op een warme dag op je terras wil relaxen zonder af te zien van de hitte, dan is een knikarmscherm misschien wel de beste optie. Dit is een zonwering die verkrijgbaar is in afmetingen tot wel 10 meter breed en 4 meter diep. Groot genoeg dus om de binnentemperatuur aangenaam te houden en tegelijkertijd voor schaduw te zorgen op het terras. Andere zonwering opties voor buitenshuis zijn onder andere:

– zonneschermen
– markiezen
– screens
– shutters
– rolluiken

zonwering

Binnenzonwering

Deze zonwering wordt, zoals de naam zelf zegt, aan de binnenkant van de woning geplaatst, met name aan de ramen. Hierdoor maakt het dus eigenlijk deel uit van het interieur, en dat is meteen het grootste voordeel. Naast het tegenhouden van extreme warmte kan dergelijke wering ook dienen als decoratie.

Deze zonwering is eveneens verkrijgbaar in ontelbare vormen. Zo zijn er voor landelijke, romantische inrichtingsstijlen shutters en vouwgordijnen. Als je echter een strak en modern design verkiest dan zijn rolgordijnen of jaloezieën de beste optie. Er zijn echter nog mogelijkheden:

– lamellen
– plisségordijnen

Wil je enkel kunnen genieten van een aangename temperatuur binnenshuis, en vind je de andere voordelen van binnenzonwering (decoratie, privacy) niet zo belangrijk? Dan kies je best voor buitenzonwering. Dit is immers de beste methode om de temperatuur in huis altijd zo koel mogelijk te houden. Naast het isolerende effect van zonwering bestaan er ook ontelbare mogelijkheden op het vlak van kleuren, formaten, vormen en stijlen; zo vind je websites zoals Zonnelux voor elk wat wils!