Op het moment dat je een nieuwe woning wenst te bouwen of je een verbouwing wil doen spreekt het voor zich dat je er altijd goed aan doet om daarvoor een bouwtekening te laten maken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het helemaal niet juist om aan te nemen dat het hierbij slechts gaat om één bepaald type van tekening. Eigenlijk is deze naam dan ook een verzamelnaam voor heel wat verschillende soorten tekeningen. Deze tekeningen kunnen gemaakt worden door een architect, maar ook door bijvoorbeeld een bouwkundig tekenaar. In ieder geval, wil jij graag meer te weten komen over het doel van een bouwtekening en de verschillende manieren waarop deze kunnen worden ingezet? Dan moet je vooral snel verder lezen!
In welke vorm(en) bestaat een bouwtekening?
De kans is groot dat je een beetje bent geschrokken van de inhoud van de inleiding van deze pagina. Voor veel mensen geldt namelijk dat zij er gewoon vanuit gaan dat een bouwtekening één enkele tekening is waar alle verschillende werken die moeten worden uitgevoerd op worden aangegeven. Dat is dus echter helemaal niet juist, integendeel. Indien er sprake is van een deze tekening zal je dan ook in de praktijk kunnen vaststellen dat we een onderscheid maken tussen deze opties:
- Een bestektekening;
- Een constructietekening;
- Installatietekeningen;
- Detailtekeningen;
- Een ontwerptekening;
- Een plattegrond;
Naast bovenstaande is bijvoorbeeld ook een schetsontwerp een soort van bouwtekening. Op het ogenblik dat je een expert onder de arm wenst te nemen voor het laten maken van een bepaalde tekening zal je dus altijd zeer concreet moeten aangeven om welke tekening het gaat. Enkel en alleen op deze manier zal je immers over de correcte tekening komen te beschikken.
Wat maakt een bouwtekening zo belangrijk?
Door heel wat mensen wordt de vraag gesteld of zij wel echt behoeften hebben aan een zo’n tekening of niet? Het antwoord op deze vraag is terug te vinden in de verschillende voordelen die de beschikking hebben over een dergelijke tekening met zich meebrengt. Het gaat hierbij om deze voordelen:
- Bouwtekeningen zorgen voor de visualisatie van je wensen en ideeën;
- De tekening vormt een belangrijk communicatiemiddel in de bouw;
- Bouwtekeningen zorgen ervoor dat je bij fouten juridisch sterker staat;
- Door middel van een bouwtekening maakt je duidelijk of je wensen en ideeën realiseerbaar zijn of niet;
Het gebeurt in de praktijk ongelofelijk vaak dat mensen zich de vraag stellen of een bouwtekening laten maken niet alleen maar interessant is bij grote bouwwerken die moeten worden uitgevoerd. Dat is natuurlijk een logische vraag. Toch kan het in de praktijk ook zeker en vast de moeite waard zijn om bij kleinere werkzaamheden eveneens te overwegen om deze tekening te laten maken. Dit zorgt er namelijk voor dat je bij wijze van spreken over een concreet stappenplan komt te beschikken. Hierdoor wordt meteen duidelijk hoe de realisatie van het gewenste bouwwerk dient te verlopen. Met andere woorden, is er slechts sprake van een kleine(re) verbouwing? Ook in dat geval zal je tot de conclusie komen dat het wellicht zeer interessant kan zijn om een bouwtekening te laten maken. Zo voorkom je hoe dan ook heel wat vervelende problemen.