De kenmerken van een pvc vloer op een rijtje

Pvc is de laatste jaren duidelijk de snelst groeiende keuze voor een vloer bij Nederlanders. Dit ondanks dat je tegenwoordig een enorme verscheidenheid hebt aan keuze wat betreft  je vloer, denk hierbij aan vinyl, hout, etc. Ondanks dat pvc vloeren veel op laminaat lijken zijn er ook genoeg verschillen te benoemen. Hieronder bespreken we die, naast de voordelen van een dergelijke pvc vloer.

Dun maar toch geluidsdempend

Pvc is een erg makkelijk te bewerken materiaal en een eerste verschil dat direct opvalt tussen een pvc- en een laminaat vloer, is de dikte. Laminaat bestaat namelijk uit meerdere lagen die op elkaar geperst moeten worden, hierdoor is een laminaat vloer een stuk dikker dan een pvc vloer.  En ondanks dat een PVC vloer dun is, is dit type vloer erg geluidsdempend. Dit komt door het materiaal, dat niet zo hard is als steen, hout of laminaat. Aangezien een pvc vloer direct tegen de ondervloer aan ligt, waar laminaat door het kliksysteem vaak zweeft, levert dit ook minder geluid op. Dit maakt een PVC vloer een van de meest geluidsarme vloeren die er zijn en erg bruikbaar in een flat of appartement. De onderburen zullen minder last hebben.

Een vloerverwarming en PVC gaan goed samen

Het feit dat een pvc vloer dun is, maakt hem ook erg bruikbaar in combinatie met vloerverwarming. De vloer wordt namelijk rechtstreeks op de ondervloer bevestigd, waardoor de warmte daar snel doorheen kan komen. Aangezien er normaal gesproken veel rendement verloren gaat bij het aanzetten van de vloerverwarming, is een pvc vloer duurzaam.

Klikken of lijmen van een PVC vloer

Laminaat leg je altijd met een kliksysteem. Bij een PVC vloer kan dat ook, maar heb je ook de optie dat de vloer verlijmd kan worden. Daarvoor moet de ondergrond dan wel vlak en schoon zijn. Het schoonmaken moet gebeuren, omdat anders de lijm niet plakt. Zeker als de betonnen ondervloer al wat ouder is, kan dit extra werk met zich meebrengen. Heb je een oude betonnen ondervloer? Dan zul je waarschijnlijk eerst een dunne laag egaline moeten aanbrengen, zodat de lijm beter houdt. Als je de nieuwe PVC vloer over de oude, bijvoorbeeld houten, vloer heen legt, heb je dit probleem meestal niet. Aangezien een pvc vloer erg dun is, kiezen mensen vaak voor deze optie.

PVC vloeren zijn erg duurzaam

Een steeds belangrijker wordend begrip is duurzaamheid en wat dat betreft zit je met PVC goed: een pvc vloer gaat namelijk ontzettend lang mee. Een dergelijke vloer heeft een PU-beschermlaag, die tegen veel bestand is. Zodoende kan de vloer goed tegen intens gebruik en krijg je niet makkelijk beschadigingen of krassen door bijvoorbeeld spelende kinderen of huisdieren.