BAMBOE DUURZAAM ALS BOUWMATERIAAL

Wat je misschien niet wist, is dat bamboe een duurzaam bouwmateriaal is. Ondanks haar hoge mate van duurzaamheid wordt bamboe nog weinig gebruikt in de bouw. Zo is het mogelijk om een keuken van bamboe aan te schaffen, een tafel van bamboe te kopen of uw traptreden van bamboe te voorzien. Kortom, bamboe mag niet onderschat worden. Hieronder volgt een artikel over de duurzaamheid van bamboe en waarom het een goede keus is om voor bamboe te kiezen.

bamboe

Wat is bamboe precies?

Bamboe komt van oorsprong uit China, maar wordt vandaag de dag op verschillende plekken in de wereld geproduceerd. Het grote voordeel van een bamboestengel is dat deze soepel en buigzaam is, maar ondanks dat ook enorm sterk is. Er zijn huizen, keukens en trappen van bamboe gebouwd. Bamboe is bijna is harder dan eikenhout en bijna net zo hard als tropisch hout. Er zijn vele soorten bamboe gras te verkrijgen, die allemaal snel groeien. Het voordeel hiervan is dat er binnen een korte tijd veel bamboe geoogst kan worden, wat de duurzaamheid ten goede komt. Bamboe is zelfs zo sterk en flexibel dat het stand houdt bij een aardbeving.

Van grondstof tot eindproduct

Voordat bamboe gebruikt kan worden, moet het nog wel bewerkt worden. De groene schil wordt verwijderd en daarnaast wordt bamboe vaak gekookt om de suikers eruit te krijgen. Wanneer deze gekarameliseerd zijn, ontstaat de bruine kleur waar we bamboe van kennen. Met machines wordt bamboe vervolgens tot plaatmateriaal geperst. Daarna kan het gebruikt worden voor vloeren, keukens, woningen, meubelen en bamboe trappen.

Bamboe is recyclebaar

Bamboe is makkelijk te recyclen. Doordat het opnieuw gebruikt kan worden, hoeven er geen bomen gekapt te worden en vindt er geen extra bewerking plaats. Zo kunnen oude bamboe vloeren weer gebruikt worden voor meubels of voor een keuken. Dit maakt het dus ook mogelijk om gebruikte bamboe te verkopen. Doordat het recyclebaar is, is het ook veel geld waard.