Checklist muur in huis slopen: waar moet je rekening mee houden?

Als je een muur in huis weg wil halen, kun je dit niet zomaar doen. Het slopen van een muur kan namelijk gevaarlijk zijn en moet daarom op precies de juiste manier gedaan worden. Waar je allemaal rekening mee moet houden bij het slopen van een muur, lees je op deze pagina. Houd je de checklist in dit artikel aan bij het verwijderen van een muur, dan weet je zeker dat dit goed gaat.

Werkkleding en werkschoenen kopen

Zoals al eerder vermeld, kan het slopen van een muur gevaarlijk zijn. Om zeker te weten dat je jezelf niet bezeert tijdens deze klus, draag je werkkleding en werkschoenen. Koop in ieder geval een stevige overall, werkhandschoenen, een helm, een bril om de ogen te beschermen en stevige werkschoenen, zoals bijvoorbeeld werkschoenen s3.

muur slopen

De juiste gereedschappen kopen

Je koopt niet alleen werkkleding en werkschoenen om de muur te slopen, maar ook de juiste gereedschappen. Gebruik je de juiste gereedschappen bij het slopen van de muur, dan gaat dit namelijk veel sneller. Welke gereedschappen je het beste kunt gebruiken, is weer afhankelijk van het soort muur dat je moet slopen (zie volgende alinea).

Achterhalen wat voor muur het is

Een dragende muur moet je op een andere manier slopen dan een andere soort muur. Voor je start met muur in huis slopen, probeer je daarom te achterhalen om wat voor soort muur het gaat. Pas als je weet wat voor muur het is, ga je een plan bedenken om de muur te slopen. Kun je niet achterhalen om wat voor soort muur het gaat of twijfel je? Raadpleeg dan een expert om dit voor je te achterhalen, want dit is erg belangrijk.

Controleer de elektra

Lopen er draden door een muur? Dan kun je de muur niet zomaar slopen. In dit geval moet je in ieder geval achterhalen waar de elektra precies loopt en hoe je de muur met de elektra op een veilige manier kunt slopen. Overigens is dit niet alleen het geval bij elektriciteit, maar ook bij leidingen in de muur. Controleer daarom ook altijd of er leidingen in de betreffende muur zitten.