Welke soorten bedden bestaan er?

Bedden komen in vele soorten, maten en stijlen. Zo zijn er twee- en eenpersoonsbedden, maar ook zogeheten twijfelaars die qua omvang een ‘anderhalfbed’ zijn. Voorts verschillen bedden in materiaalsoort en (decoratieve) stijl. Voordat je een stijl uitzoekt, zal je echter allereerst moeten kiezen tussen een ledikant, een boxspring of één van de minder gangbare bedsoorten.

Ledikant: het gebruikelijke bed

Een ledikant is een conventioneel bed. Met ledikant worden ook wel alle onderdelen van een bed behalve het matras en het matrasbed aangeduid. Om deze reden wordt een ledikant ook wel een bedombouw genoemd. Bij dit type bed kan je zodoende een matras en een matrasbed kiezen die bij jou (en je rug) passen. Doorgaans is een ledikant van hout, maar er zijn ook bijvoorbeeld metalen uitvoeringen verkrijgbaar. Ledikanten zijn bovendien beschikbaar in zeer veel verschillende modellen en stijlen. Een voordeel van een ledikant is de in vergelijking met andere bedsoorten relatief lage prijs.

Boxsprings: dozen met veren

Een boxspring bestaat uit slechts twee onderdelen: het matras en het matrasbed. Dit bed bestaat, zoals de Engelse naam al suggereert, uit tal van veren. Boxsprings zijn van oudsher wat minder gebruikelijk in Nederland, waardoor dit bedtype in ons land ook wel een ‘hotelbed’ wordt genoemd. Tegenwoordig zijn boxsprings echter razendsnel in opkomst. Wellicht de belangrijkste reden hiervoor is dat de meeste mensen comfortabeler slapen op een boxspring. Dit komt door de prettige ondersteuning die de verenmassa biedt. Ook de in- en uitstaphoogte van een boxspring is voor veel mensen prettiger. Naast de praktische voordelen, vindt menigeen boxsprings ook bijzonder elegant en chic ogen.

Waterbed of hemelbed

Indien boxsprings nog niet zacht genoeg zijn, dan kan je ook voor een waterbed kiezen, al vindt niet iedereen dit zeer zachte en onstabiele oppervlak prettig aanvoelen. Bovendien vraagt dit type bed om veel onderhoud en heeft een waterbed niet alleen een hoge aanschafprijs, maar brengt het daarnaast aanzienlijke stroomkosten met zich mee aangezien het water verwarmd moet worden. Zoek je een bed dat qua uiterlijk een heuse bijzonderheid is, dan is een hemelbed een interessante optie. Een hemelbed is in feite een ledikant waar een overkapping aan is bevestigd. Aan de overkapping of de bijbehorende pilaren zijn dan weer gordijnen of andere decoratie aangebracht.