Cilindersloten zijn veiliger

Volgens de slotenmaker uit Dordrecht zijn cilindersloten veiliger dan andere typen sloten. Dat is niet heel verwonderlijk; tegenwoordig zijn bijna alle sloten cilindersloten.

Er zijn diverse soorten sloten, we geven een kleine opsomming met specifieke eigenschappen en kenmerken.

Bontebaardslot

Een bontebaardslot is een van de oudste technieken om sloten te maken. Tot de achttiende eeuw werden deze sloten veel gebruikt; tegenwoordig zie je ze niet meer. De sloten zijn zeer eenvoudig te kraken; door een loper met bijenwas te bestrijken kun je snel zien waar de loper moet worden gewijzigd om een passende sleutel te maken.

Cilinderslot

Tegenwoordig zien we vooral cilindersloten. Een cilinderslot bestaat uit een cilinder, zoals de naam al aangeeft, en een behuizing. Het slot wordt geblokkeerd door stiften, plaatjes en kogeltjes die worden ontweken door de juiste sleutel in het slot te stoppen.

Combinatieslot

Een combinatieslot is een slot waarbij radertjes in een bepaalde positie moeten worden gedraaid om te kunnen worden geopend. Om de positie van de raders te kunnen onthouden zijn er nummers op de sloten aangebracht. Wanneer de nummers in de goede volgorde worden geplaatst bevinden de raders zich op de juiste plek en kan het slot geopend worden.

Elektronisch slot

Een elektronisch slot kan tal van vormen aannemen. Alle elektronische sloten hebben echter gemeen dat ze op elektriciteit werken. Dat kan via het lichtnet gaan, maar ook via batterijen. Sommige elektronische sloten gaan open met een bepaalde code, anderen weer op een bepaalde tijd (zoals bankkluizen).

Klavierslot

Een klavierslot is een slot dat wordt geopend doordat de baard van de sleutel de klavieren van het slot in een bepaalde positie stuurt; wanneer dit het geval is kan het slot worden geopend. Een klavier is hierbij een metalen plaatje met een uitsparing in het midden. De klavieren kunnen heen en weer bewegen, waarbij ze door de sleutel wat worden verplaatst. Wanneer de goede sleutel wordt gebruikt zijn de klavieren in de goede positie en kan het slot worden geopend.