Huis Onderhoud

Het onderhouden van de woning is iets dat veel onderschat wordt. Men gaat er vanuit dat zolang alles heel blijft, er niets aan de hand is. Dat is echter niet zo. Het gebrek aan uitgevoerd onderhoud wordt pas zichtbaar als het te laat is en het achterstallig onderhoud is geworden.

Die situatie moet worden voorkomen door onderhoud tijdig in te plannen en uit te voeren.

 

Wat voor onderhoud moet ik uitvoeren?

Allereerst denk je bij onderhoud vaak aan zichtbaar onderhoud. Het verven van de woning, bijvoorbeeld de kozijnen en het eventuele aanwezigheid houtwerk, krijgt de meeste aandacht. Verder denkt men nog vaak aan het schoonmaken van de gevels of zelfs het eventueel laten vervangen van de voegen, en ga zo maar door.

Wat echter vaak vergeten wordt, is het vervangen of op z’n minst controleren van de sloten.

De techniek van de sloten gaat tegenwoordig hard vooruit, wat erg positief is. De sloten van tegenwoordig zijn daardoor over het algemeen veel veiliger dan sloten van jaren geleden. Helaas gaat de techniek van de inbrekers echter ook vooruit, waardoor het regelmatig voorkomt dat inbrekers ouder sloten in woonhuizen zonder al teveel moeite open kunnen krijgen.cilinder slot

Wanneer ik moet ik mijn sloten (laten) controleren?

Deze slotenmakers adviseren om eens in de vijf jaar de sloten te laten controleren. Deskundige slotenmakers kijken dan of de sloten er nog mee door kunnen en nog veilig genoeg zijn. Vaak zal dat wel het geval zijn en kom je er zonder kosten vanaf, maar in enkele gevallen zullen slotenmakers zeker adviseren om de sloten te vervangen. Je kunt er dan altijd nog voor kiezen om een zogenaamde second opinion te laten uitvoeren, dus je hoeft niet bang te zijn ineens met een gigantische kostenpost te zitten.

Het voordeel van het controleren van de sloten

Als je de sloten niet regelmatig laat controleren, heb je geen idee hoe betrouwbaar de sloten dan nog zijn. Het kan dan als een complete verrassing komen als je woning ineens zonder braaksporen is betreden. Bijkomend nadeel is dat sommige verzekeraars geen schadevergoeding uitkeren of in ieder geval vaak erg moeilijk doen als er geen sporen van braak zijn. Wanneer een inbreker een slecht slot zo open kan maken ben je dus veelal de dupe, en het is raadzaam dat te voorkomen. Het laten controleren van de sloten kost bovendien lang niet zoveel, zeker niet als je het slechts eens in de paar jaar laat doen.