De keuken verbouwen, wat komt daar allemaal bij kijken?

Een ge-update keuken kan waarde en functionaliteit toevoegen aan een huis, maar het verbouwingsproces kan soms zwaar zijn. Door over bepaalde zaken in een vroeg stadium na te denken, kun je succesvoller en sneller verbouwen. Zelfs voor ervaren bouwers kent verbouwen zijn moeilijke momenten. En als je een keuken verbouwd; de meest gecompliceerde ruimte in de meeste huizen, navigeer je door een mijnenveld. Met een zorgvuldige planning kun je echter veel voorkomende valkuilen bij keukenrenovatie vermijden. Moet je bijvoorbeeld een container huren om spullen in op te slaan? Reserveer die dan op tijd. Kun je zelf de installatie niet doen? Ga dan op tijd op zoek naar iemand die dat wel kan. Lees snel verder voor meer tips als je je keuken wil gaan verbouwen!

keuken verbouwen

Ontwerp het perfecte kookeiland voor de ruimte

Sommige keukens zijn niet groot genoeg voor een eiland. Installeer er geen tenzij je rondom genoeg vrije ruimte hebt. Als je een kookeiland installeert, wees dan voorzichtig met wat erin gaat. Onthoud dat een eiland ook stopcontacten nodig heeft, meestal één aan elke kant, om aan de veiligheidsnormen te voldoen.

Voer elektrische werkzaamheden zoals het hoort

In veel ruimtes kun je zelf het elektrische werk doen als je een beetje handig bent, maar je moet je uiteraard wel aan de wet en veiligheidsvoorschriften houden. Hier zijn de meest voorkomende overtredingen van elektrische aansluitingen die worden begaan door doe-het-zelvers in de keuken:

– Het niet leveren van twee apparaten circuits van 20 ampère

– Verlichting aansturen met de 20 ampère apparaat circuits

– Niet-beveiligen van werkblad circuits 

– Niet genoeg stopcontacten langs het aanrecht installeren 

Maak een schema en houd je eraan

Er komt veel kijken bij het verbouwen van een keuken, dus begin niet te vroeg met het slopen van de oude keuken. Houd apparaten, kasten, sanitair en andere belangrijke componenten bij de hand voordat je begint. Als je alles bij de hand hebt, kun je ook de exacte afmetingen en installatie specificaties inzien. Plan de loodgieter, elektricien, tegelzetter en andere aannemers ruim van tevoren in. Een goede verbouwing wordt zorgvuldig georganiseerd, en zelfs dan moet je op het laatste moment vaak nog zaken aanpassen.

Denk goed na over de indeling

Als je de keuken naar andere kamers wil openen, ga er dan niet van uit dat je gewoon elke gewenste muur kunt verwijderen. Sommige muren zijn dragend, andere niet. Weet welke wat is voordat je de voorhamer er naar toe sleept. Ga er ook niet vanuit dat je een muur niet kunt verwijderen alleen omdat deze structureel is. Veel mensen gaan er ook van uit dat de gootsteen, het fornuis en de koelkast moeten blijven waar ze zijn. Dat is een vergissing. Ja, loodgieterswerk kan duur zijn, maar soms is dat het beste om te doen.

Vergeet de ventilatie niet

Verplaats de kookplaat niet zonder rekening te houden met ventilatie. De meeste bouwvoorschriften vereisen geen afzuigkap die naar buiten wordt geleid, maar de meeste experts raden er een aan. Voor maximale effectiviteit moeten de kanaal trajecten zo kort en zo recht mogelijk zijn. Denk er ook aan waar de ventilatie openingen aan de buitenkant van het huis zal eindigen.

Kies een vloer die zowel praktisch als mooi is

Creëer geen gevaarlijke situatie met een nieuwe vloer. Als je overstapt van vinyl naar tegels, heb je mogelijk problemen met de hoogte bij de deuropeningen naar andere kamers. Tegels hebben meestal ook een andere laag multiplex nodig om de ondervloer te verstevigen. Als je de bestaande vloer niet verandert, maar van plan bent de keuken indeling te wijzigen, controleer dan dat de vloer doorloopt onder kasten en apparaten.