De voordelen en mogelijkheden van een slimme thermostaat in huis

Een van de belangrijkste innovaties voor een gemiddeld huishouden van de afgelopen jaren zijn slimme thermostaten. Bijna iedereen, ongeacht hoe je woont, die een nieuwe thermostaat moet aanschaffen gaat voor zo’n slimme thermostaat. Dit, omdat deze taken van je kan overnemen en je geld helpt besparen. Een slimme thermostaat kijkt namelijk naar je verbruik en stemt daar de verwarming op af.

thermostaten

Een slimme thermostaat denkt met je mee

Waar een oudere thermostaat dus alleen aan of uitgezet kan worden, denkt een slimme thermostaat met je mee. Het apparaat is ontwikkeld om je verbruik zo laag mogelijk te houden, zonder dat je je levensstijl daarvoor aan past. Uiteraard past dit helemaal in het duurzame klimaat van tegenwoordig. Daarnaast kan dit voor een fikse besparing op je verbruikskosten zorgen.

Via de telefoon te bedienen

Daarnaast zijn er ook nog andere voordelen van zo’n slimme thermostaat, zoals het feit dat deze via je telefoon te bedienen is. Dit kan handig zijn als je een keer bent vergeten om de verwarming uit te zetten, of als je na een lange dag werken thuis wil komen in een verwarmde woning. 

Inzicht in verbruik

Via die app op je telefoon kun je ook inzicht krijgen in je verbruik en dit aanpassen waar mogelijk, voor jezelf en voor het milieu. Een slimme thermostaat kan namelijk de meterstanden uitlezen, wat een nauwkeurig beeld geeft van de energie die je verbruikt.

Een slimme thermostaat is zelf lerend

Een ander groot voordeel is dat een slimme thermostaat zelflerend is. Hierdoor kan zo’n thermostaat bijvoorbeeld onthouden hoe lang het duurt om je woning op te warmen. Hierdoor krijgt de thermostaat ook inzicht in hoe lang het duurt voor je woning is afgekoeld bij verschillende temperaturen. Dit kan handig zijn om de verwarming automatisch op tijd uit te schakelen als je naar bed gaat. Die verwarming hoeft namelijk helemaal niet tot dan aan te staan. Je woning houdt nog een tijdje die warmte vast.

OpenTherm protocol

Iets dat door de slimme thermostaat is kunnen ontstaan is  het zogenaamde OpenTherm protocol. Dit wil zeggen dat een slimme thermostaat de cv ketel modulerend kan aansturen. Hierdoor kan de ketel op verschillende standen branden, met als gevolg dat de temperatuur in huis minder op en neer gaat. Een normale thermostaat schakelt de ketel slechts aan of uit om de gewenste temperatuur te behouden. Hierdoor moet de ketel steeds aan en uit springen, wat erg inefficiënt is en totaal niet duurzaam.

Elke kamer apart

Een laatste belangrijke functie van de slimme thermostaat die we willen bespreken is het feit dat deze de kamers los van elkaar kan verwarmen. Hierdoor kan er een verschil gemaakt worden in hoe de kamers worden verwarmd. Voor een aantal kamers in huis hoeft de temperatuur namelijk niet altijd hoog te zijn. Door het zelflerende gedeelte, kijkt een slimme thermostaat naar je verbruik in elke kamer en past zich daarop aan.