Dubbel glas: dit is wat je moet weten!

Dubbel glas kent talloze voordelen die de overstap van enkel glas naar dubbel glas erg aantrekkelijk maken. Zo isoleert dubbel glas aanzienlijk beter dan enkel glas waardoor het wooncomfort toeneemt terwijl je tot wel honderden euro’s per jaar bespaart op je energierekening! In dit artikel wordt de werking van dubbelglas en alle bijkomende voordelen nog een keer voor je op een rijtje gezet om je een goed beeld te geven.

dubbel glas

Wat is dubbel glas eigenlijk?

Voordat we op de voordelen ingaan, is het handig om een goed beeld te krijgen van wat dubbelglas precies inhoudt en hoe het werkt. Dubbel glas bestaat in principe uit twee glasplaten. De isolerende werking van dubbel glas zit in de samenstelling van het glas en de ruimte tussen de twee platen die is gevuld met droge lucht of isolerend gas. Dit optimaliseert de isolatie en zorgt voor minder warmteverlies en een betere verdeling van de warmte. Daarnaast zorgt deze luchtdichte ruimte ervoor dat geluid ook beter tegengehouden wordt.

Soorten glas

Naast dubbel glas kun je ook kiezen voor HR glas. HR glas isoleert tegenwoordig beter dan dubbel glas. De werking van HR glas wordt bepaald door de samenstelling. De glasplaten zijn voorzien van een dun metaallaagje die voor het grootste gedeelte licht-doorlatend zijn. De smalle ruimte tussen het glas is gevuld met isolerend gas om de isolatie nog verder te optimaliseren. Dit type kent verschillende gradaties die wat zeggen over de mate waarin zij isoleren. Zo is er HR, HR+, HR++ of zelfs HR+++ glas.

What’s in it for me?

Nu duidelijk is wat dubbel glas precies is en wat de isolerende werking is kan er ingegaan worden op de voordelen die het biedt. Het bekendste voordeel is natuurlijk dat de stookkosten dalen doordat het glas beter isoleert en de stookwarmte beter verspreid wordt. Dit maakt automatisch ook dat het wooncomfort toeneemt. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat je woning meer waard wordt? Dubbel glas is namelijk een duurzame investering die er op de lange termijn voor zorgt dat vaste lasten afnemen. Daarnaast draagt dubbel glas bij aan een hogere verkoopwaarde. Deze waardevermeerdering kan oplopen van 75% tot 100% van de kosten van de verbouwing. Een ander voordeel is dat is bepaald dat er een laag btw-tarief van 6% geldt op het plaatsen van dubbelglas met als doel het energiezuiniger maken van een woning ouder dan twee jaar!

 

Mede mogelijk gemaakt door glaszetter Tilburg.