Om je dak in topvorm te houden, is het belangrijk kleine mankementen tijdig op te sporen. Daarvoor kan je door een professionele dakdekker een dakinspectie laten uitvoeren. Bij een dakinspectie zal de dakdekker kijken naar alle onderdelen van je dak die mogelijk schade kunnen oplopen door invloeden van weer, wind en slijtage. Als je dit regelmatig laat doen, voorkom je de kans op een kapot dak aanzienlijk. Hoe gaat de dakdekker precies te werk om je dak op mogelijke mankementen te controleren?
Dakinspectie om lekkage te voorkomen
De belangrijkste reden om een dak boven je hoofd te hebben, is om te voorkomen dat er regen of andere neerslag in je woning komt. Niet alleen is dat fijn, het is ook belangrijk om waterschade te voorkomen. Binnendringend vocht kan schimmel veroorzaken, en vorstschade. Daarom zal de nadruk bij een dakinspectie liggen op het waterdicht zijn en blijven van je dak. Reparaties om gaten, rotte plekjes en loszittende delen op te lossen, zijn immers veel voordeliger dan met de gevolgen van een lekkage opgescheept te zitten.
Dakbedekking en houtwerk
De meeste daken hebben een dragende constructie van hout, met daaroverheen waterdichte lagen dakbedekking, die het water afvoeren naar de dakgoot. Dit is in principe voldoende, maar dan moeten er natuurlijk geen beschadigingen zijn. De dakdekker zal dan ook kijken of het houtwerk nog in goede staat is, en of er geen kleine schades of gaten in de dakbedekkingen zijn. Bij dakpannen wordt gecontroleerd of ze nog goed vastzitten.
Inspectie van dakgoten en regenpijpen
Ook de waterafvoer is een erg belangrijk onderdeel om te inspecteren, omdat hier ook een risico voor lekkage is. Als de dakgoot lek of verstopt is, kan er water langs de muren stromen, en zo misschien je woning binnendringen. Om dat te voorkomen, wordt gekeken of de goten en regenpijpen niet verstopt zijn, geen beschadigingen of oneffenheden bevatten, en nog goed en waterdicht aan elkaar vastzitten.
Dakramen en lichtkoepels
Veel daken zijn voorzien van een raam of een lichtkoepel om daglicht binnen te kunnen laten, of zelfs frisse lucht op zolder. Dat is fijn, maar ook een extra onderdeel om goed op te letten bij een dakinspectie. Een niet goed sluitend raam, of een losse naad op de rand waar het raam of de lichtkoepel contact maakt met het dak, kan immers ook de oorzaak van een lekkage zijn. Daarom neemt een dakdekker dit ook mee in een dakinspectie.
Dakinspectie van schoorstenen
Een schoorsteen van een open haard is een belangrijk onderdeel van je dak om in goede vorm te houden. Bij een dakinspectie zal het in eerste instantie gaan om de waterdichtheid van je dak. Dan wordt er vooral gekeken naar de bevestiging van de schoorsteen op het dak. Het kan echter ook zeker de moeite lonen om, in verband met je schoorsteenonderhoud, een aparte schoorsteeninspectie uit te laten voeren. Daarbij wordt ook goed naar de binnenkant gekeken, in verband met onder andere het risico op schoorsteenbrand. Ook voor een schoorsteeninspectie kun je bij je dakdekker terecht.