Een aantal handige tips om extra op je printkosten te besparen

Printerinkt is zeer duur. Uit onderzoek blijkt dat het zelfs een van de duurste vloeistoffen op aarde is. Het loont daarom de moeite om eens te kijken of je wellicht nog wat kunt besparen op deze dure vloeistof. In dit artikel geven we je enkele tips om op printkosten te besparen. Lees daarom snel verder als je ook niet vies bent van wat bespaartips!

Print met kloon inkt

Originele inkt van printerfabrikanten is veel duurder dan klooninkt. Dit komt, omdat de printfabrikanten vrijwel niets meer verdienen op hun printers. De inktpatronen of toners die in hun printers gaat moet uiteindelijk voor de winst zorgen. Dit is een slim trucje van deze printfabrikanten. Maar als je dit weet kun je dus beter inkt kopen van bedrijven die inktpatronen en toners ontwikkelen die compatible zijn met de printers van de printerfabrikanten, maar niet afkomstig zijn van dezelfde printerfabrikant. Dit soort inkt noemen we dus klooninkt of huismerk inkt. Heb je bijvoorbeeld HP 302 inktpatronen nodig voor je HP printer of lc 123 inktpatronen nodig voor je Brother printer. Dan kun je kiezen om deze origineel te kopen van deze merken, maar je kunt dus ook namaak kopen. En dan laatste scheelt je aanzienlijk en het doet niet onder aan de kwaliteit van de originele inkt. 

Print minder

Dit klinkt als een gigantische open deur, maar papier en inktverspilling, en daarmee ook papierverspilling, komt nog te veel voor. Bij privé gebruik van een printer is het lastig om dit tegen te gaan, maar binnen organisaties kun je verspilling tegen gaan door bijvoorbeeld met PaperCut te werken. Hierbij moet een medewerker zich eerst identificeren met een pasje en daarna kan hij of zij pas printen. Hierdoor worden medewerkers zich bewuster van hun printgedrag. 

Pint zoveel mogelijk dubbelzijdig

Ook papier is een onderdeel van printkosten. Om op papier te besparen kun je het best zoveel mogelijk dubbelzijdig afdrukken. 

Print in conceptkwaliteit 

Hoe lager de kwaliteit van een printje, hoe minder inkt er verbruikt wordt. Je kunt in Word in conceptkwaliteit afdrukken, waardoor de kwaliteit van een printje omlaag gaat. Dit doe je als volgt:

 • Ga naar bestand;
 • Ga naar afdrukken;
 • Klik op pagina-instelling;
 • Ga naar het tabje papier;
 • Klik op afdrukopties;
 • Klik op geavanceerd; 
 • Scroll naar beneden tot je in het overzicht van afdrukken komt;
 • Vink conceptkwaliteit gebruiken aan. 

Gebruik een besparend lettertype 

Sommige lettertypes verbruiken minder inkt, dan andere lettertypes. Ecofont is een lettertype dat hiervoor speciaal ontwikkeld is. Je dient voor dit lettertype wel een licentie aan te schaffen, maar Ecofont geeft aan dat je met hun lettertype zo’n 50% kunt besparen op je printkosten. Andere inkt besparende lettertypes zijn:

 • Century Gothic;
 • Times New Roman;
 • Courier.