Een dak vervangen of repareren

Wanneer een dak beschadigd is en deze beschadiging wellicht al lekkages tot gevolg heeft gehad dan moet de beslissing gemaakt worden om een dak te vervangen of te repareren. De dakbedekking kan plaatselijk beschadigd zijn door een dakpan die verschoven is als gevolg van een windstoot of over het gehele oppervlakte omdat het einde van de levensduur eraan zit te komen. Hoe weet je als huiseigenaar nu wanneer een dak vervangen of gerepareerd moet worden? Op deze vraag proberen we in dit artikel een antwoord te verschaffen.

dak vervangen

Kies voor repareren wanneer mogelijk

Spendeer geen duizenden euro’s aan een nieuw dak wanneer een simpele reparatie voldoende is om een probleem te verhelpen. Een dakbedekking van een plat dak gaat gemiddeld meer dan 20 jaar mee en een hellend dak zelfs vele malen langer. Tenzij de complete dakbedekking in een zeer slechte staat is door bijvoorbeeld slecht werk van een dakdekker dan is het repareren van het dak vele malen goedkoper. Reparaties nemen minder tijd in beslag en vereisen minder materiaal.

Vervang het dak als dit nodig is

Hoewel het repareren van een dak vele malen goedkoper is moet er wel voor een vervanging gekozen worden als dit nodig is. Wanneer het einde van de levensduur van een dakbedekking is bereikt dan zullen de benodigde reparaties zich snel opvolgen en uiteindelijk voor hoge kosten zorgen. Het vervangen van een dak zorgt er voor dat je weer vele jaren zonder enige problemen van een dak kunt genieten. Het is daarom van belang dat de staat van een dak goed beoordeeld wordt.

Wacht nooit lang met reparaties

Wanneer problemen met het dak opgelost kunnen worden met een reparatie wacht dan nooit te lang met het uitvoeren hiervan. Een kleine lekkage kan al snel voor grotere problemen zorgen wanneer deze genegeerd wordt. Wacht daarom niet totdat het water echt door het dak naar binnen stroomt en voor reparaties aan het dak zo snel mogelijk uit. Hiermee verleng je de levensduur van een dakbedekking en voorkom je dat het dak vervangen moet worden.

De staat van een dak beoordelen

Om de staat van een dak te beoordelen kan je deze het beste eerst aan de binnenkant bekijken. Zorg dat de ruimte onder het dak goed donker is en check of er ergens licht door naar binnen schijnt. Is dit niet het geval kijk dan met een zaklamp of er ergens sporen van een lekkage zichtbaar zijn. Hierna kan de buitenkant van het dak bekeken worden. Kijk of op de dakbedekking beschadigingen te zien zijn en check ook dakgoten en regenpijpen. Vind je het moeilijk de staat van het dak te beoordelen roep dan de hulp van een professional in.