Een goed stappenplan om een kamer te schilderen

Elke kamer kan worden opgefleurd met een frisse verflaag. Aangezien dit echter nogal een flinke klus kan zijn, blijven velen van ons dit maar uitstellen of plaatsen een advertentie voor een schilder gezocht, zoals een schilder uit Den Haag. Als je echter een goed stappenplan hebt, wordt deze klus overzichtelijk en daardoor een minder groot obstakel en kun je het ook zelf doen. In deze blog geven we je dit stappenplan! 

stappenplan kamer schilderen

Bescherm je meubels goed tegen verf. Verplaats al je meubels weg van de muur en naar het midden van de kamer. Je moet voldoende ruimte hebben om te bewegen terwijl je schildert. Bedek het meubilair vervolgens met grote, plastic zeilen. Als je je niet comfortabel langs de meubel stapel kunt bewegen, moet je mogelijk enkele stukken naar een andere kamer verplaatsen.

Bedek je vloeren

Als je verf op de vloer laat druppelen, kan deze moeilijk te verwijderen zijn. Bescherm daarom de vloeren door ze af te dekken met een dikke druppel doek of kranten. De bescherming moet beginnen bij de basis van de muur. Maak het beschermingsdoek of de kranten vast door deze met schilderstape tegen de plinten te plakken. Zorg ervoor dat de schilderstape geen deel van de muur bedekt dat je wilt schilderen.

Verwijder eventuele muurelementen

Verwijder muurelementen zoals schakelaar- en stopcontact platen, verlichtingsarmaturen en gordijnen. Als je het onderdeel niet kunt verwijderen, bedek het dan met schilderstape of een plastic zak om het te beschermen tegen verfspatten. Bewaar schakelaar- en uitlaat platen in een hersluitbare plastic zak om te voorkomen dat je ze kwijtraakt.

Repareer de muren

Voordat je gaat schilderen, moet je oud behang en lijm volledig verwijderen, maar ook losse verfschilfers wegschrapen en eventuele gaten repareren. Kleine gaatjes in gipsplaten kunnen worden gerepareerd met stopverf. Grotere gaten moeten worden gedicht met stukjes gipsplaat. Zorg ervoor dat de muur glad is. Mogelijk moet je elke stopverf die je op gaten hebt aangebracht, schuren, zodat de textuur van de muur gelijkmatig is.

Als jouw huis vóór 1978 is gebouwd, test de verf op de muren dan op lood voordat je deze afschraapt. Als er lood in blijkt te zitten, bel dan een professionele loodverf verwijderaar. Als er behang op de muren zit, kun je het behang en lijm het beste verwijderen voordat je de muren gaat schilderen. Als je over behang heen schildert, zal het waarschijnlijk gaan bubbelen en afbladderen.

Maak de muren schoon

Vul een grote emmer met warm water en ongeveer een eetlepel mild afwasmiddel. Gebruik vervolgens een grote spons in het zeepsop, wring hem uit en veeg hem langs de muren om ze schoon te maken. Nadat de hele kamer is schoongemaakt, “spoel” je de muren met een schone spons en zoet water af. Verzadig de muren daarbij niet met water, maar veeg zeepresten gewoon weg met een vochtige spons. Als er vet op de muren zit, gebruik dan een ontvettingsmiddel om dit te verwijderen, zodat de verf goed hecht. Laat de muren een uur of twee drogen voordat je verder gaat.

Afplakken van muren

Gebruik tijdens het tapen veel kleine stukjes tape in plaats van één groot stuk tape. Gebruik de tape om het gebied dat je wilt schilderen af ​​te bakenen en bescherm de gebieden die je niet wilt schilderen. Dek bijvoorbeeld de kale lichtschakelaars en stopcontacten af ​​met een strookje om de bedrading te beschermen.Gebruik een plamuurmes om de randen van de tape naar beneden te drukken, zodat deze volledig hecht

Ventileer de kamer 

Je kunt nu gaan schilderen, maar bedenk dat verfdampen schadelijk kunnen zijn bij inademing. Daarom moet je jouw kamer goed ventileren voordat je begint. Open eerst een deur of raam om de luchtstroom te stimuleren. Zet vervolgens een kleine ventilator in de ruimte  om de lucht in de kamer te laten circuleren om op die manier veilig te kunnen schilderen, succes!