Milieubewust kiezen voor houten kozijnen

Kunststof kozijnen staan helemaal in de picture. De basis voor een kunststof kozijn, is het kunststof profiel. Goedkoop, weinig onderhoud, duurzaam, allemaal pluspunten die genoemd worden, als het om het vervangen van kozijnen gaat. Houten kozijnen kunnen niet meer, want we denken daarbij meteen aan zaken als houtkap en natuurschade. We streven allemaal naar duurzaam wonen, de bijdrage aan het milieu die we zelf kunnen doen. Op het praktische vlak speelt, dat houten kozijnen duurder zijn en veel onderhoud nodig hebben. Toch kun je, zeker als je daarvoor ruimte hebt in je budget, milieubewust kiezen voor houten kozijnen. Bij een ouder, monumentaal pand bijvoorbeeld, horen toch echt houten kozijnen van een mooie kwaliteit hardhout. Maar welke hard houtsoort is een verantwoorde keuze?

houten kozijnen

Hardhouten kozijnen met FSC keurmerk

Je hebt vast wel eens van het FSC keurmerk gehoord. De afkorting van Forest Stewardship Council, die staat voor verantwoorde zorg voor onze bossen. Een organisatie die wereldwijd actief is en er voor zorgt dat de bossen duurzaam beheert worden. Deze organisatie weet precies welke duurzame houtsoorten gebruikt kunnen worden voor je nieuwe kozijnen. Zij geven bijvoorbeeld houtsoorten als mahonie-, meranti- en merbau hardhout een FSC keurmerk. Deze houtsoorten, afkomstig van loofbomen uit het tropisch regenwoud, zijn een natuurvriendelijke keuze.

Aluminium kozijnen duur, maar duurzaam

Je kunt ook kiezen voor aluminium kozijnen. Aluminium is een stoere, sterke metaalsoort, dat prachtig oogt. Je villa of bedrijfspand voorzie je van een krachtige uitstraling als je voor dit duurzame materiaal kiest. Natuurlijk is dit prachtige metaal prijzig in aanschaf, maar als de kozijnen eenmaal geplaatst zijn, gaat het jarenlang mee. Je hebt nauwelijks kans op beschadiging en het is onderhoudsarm, van aluminium kozijnen zal je geen spijt krijgen. Een extra pluspunt, zeker voor bedrijven en duurdere huizen, is, dat aluminium kozijnen inbraak werend zijn. Dit sterke materiaal kun je niet forceren.