Een goede nachtrust

Hoe een goed matras een goede nachtrust ondersteunt

Slapeloze nachten, eindeloos woelen in bed en doodop zijn in de morgen: voor menigeen is dit niet onbekend. Wat echter niet iedereen weet, is dat de kwaliteit van je nachtrust nauw samenhangt met de steun en het comfort van je matras. Ondanks dat we ongeveer een derde van ons leven in bed doorbrengen, wordt een matras nog te vaak ondoordacht gekocht. Dit terwijl matrassen niet alleen bepalen hoe goed we slapen, maar ook hoeveel last we hebben van kleine pijntjes en hoe we overdag functioneren.

Waarom matrassen ertoe doen

Waarom bewegen sommige mensen zoveel in hun slaap? Mogelijk heeft dit te maken met hun matras. Wanneer je slaapt dan zit namelijk een deel van je huid klem tussen enerzijds je lichaamsgewicht en anderzijds je matras. Dit bemoeilijkt de toevoer van bloed (en dus ook van zuurstof en voedingsstoffen) naar de huid waar je op ligt. De zenuwen in je huid sturen hierop een pijnsignaal naar je hersenen, wat een teken voor je is om in een andere houding te gaan liggen. Dit gedraai brengt de bloedtoevoer weer op gang, maar zorgt er ook voor dat je slaap even wordt onderbroken. Mensen die veel bewegen in hun slaap rusten hierdoor minder goed uit. Een matras dat de druk op je huid verzacht, zorgt er dus voor dat je rustiger slaapt en dus ook beter uitrust.

Een ‘goed’ matras is heel persoonlijk

Net als met pakweg hardloopschoenen is het ook bij matrassen zo dat er niet één model is dat ideaal is voor iedereen. De één heeft liever een hard matras, terwijl de ander meer baat heeft bij een zacht matras. Wat wel opvalt, is dat mensen met nek- of rugpijn doorgaans de minste last ervaren van een matras dat heel zacht noch heel hard is. Je wervelkolom heeft namelijk behoefte aan steun én comfort. Een gemiddeld hard matras biedt deze balans. Heb je een matras van goede kwaliteit, maar slaap je toch slecht, dan kan het ook zijn dat je matras simpelweg versleten is. Elk matras kent namelijk slechts een beperkte levensduur. Een te oude matras kan niet meer de benodigde steun bieden, wacht dus niet te lang met het aanschaffen van een nieuw exemplaar. Pakweg tien jaar is een redelijk maximum.