Een rolgordijn monteren, hoe doe je dat? En wat komt daar bij kijken?

Een rolgordijn monteren lijkt dan wel een eenvoudige opdracht, er komt heel wat meer bij kijken dan je op het eerste zicht zou denken. Net zoals bij elke doe-het-zelfklus is een duidelijk stappenplan belangrijk om het werk tot een goed einde te brengen, en wat meer informatie daarover is dan ook essentieel.

1. De kozijnen opmeten

Eerst en vooral is het belangrijk de maat van het gordijn te bepalen. De afmetingen van de kozijnen zijn hiervoor belangrijk. Zo kan je de gordijnen op de dag of in de dag ophangen: bij de eerste methode hangen ze voor de kozijnen, bij de tweede hangen er er binnen in. Hoe meet je nu de kozijnen?

Rolgordijnen in de dag monteren

– De breedte: meet de breedte van de kozijnen nauwkeurig op verscheidene plaatsen. Neem de kleinst gemeten plaats en doe daar nog eens 1 centimeter van af. Op die manier vermijd je dat het rolgordijn tegen het kozijn gaat hangen en zorg je dat het soepel kan bewegen.

– De hoogte: meet alweer op verschillende plaatsen de hoogte van het kozijn en trek weer een cm af van de laagste uitkomst. Zo zal het gordijn gemakkelijker naar boven en naar beneden kunnen gaan.

Rolgordijnen op de dag monteren

– De breedte: meet de breedte van het gordijn nauwkeurig, en tel de eventuele gewenste overlap op bij dat getal.

– De hoogte: meet opnieuw de hoogte op verschillende plaatsen van het kozijn, en bereken hierbij ook een overlap als je dat wenst.

2. De montage en het onderhoud van een rolgordijn

De montage van een rolgordijn is dus niet zo’n lang of ingewikkeld werk, maar hoe duidelijker het stappenplan is, hoe groter de kans dat je alles gemakkelijk zelf kan doen. Of je nu je rolgordijn in of op de dag wil monteren, doorgaans worden bij de aankoop van het gordijn – bijvoorbeeld op rolgordijnwinkel.nl – instructies geleverd, alsook de nodige materialen.

Na montage kan je altijd bepaalde zaken aanpassen, zoals de breedte van het gordijn, de plaatsing van het kettingmechanisme, enzovoort. Dergelijke mogelijkheden worden vaak ook in de instructies beschreven, zodat je precies weet waar je moet beginnen. Op die manier worden fouten vermeden en zijn je kozijnen voor je het weet uitgerust met een handig rolgordijn!