Een schutting voor jouw persoonlijke oase van rust.

De tuin is voor veel mensen een verlengstuk van hun woning. Ze richten deze naar eigen smaak in, breng er tijd door met hun familie en komen er tot rust. Net als in de woning wordt in de tuin een bepaalde mate van privacy vaak ook sterk op prijs gesteld. Een goede schutting is daarom ook onontbeerlijk voor jouw oase van rust.

schutting

Open schuttingen of juist niet?

Wanneer je een goed contact hebt met de buren en gezamenlijk een schutting zet kan het interessant zijn te kiezen voor een (deels) open schutting. Je kunt incidenteel een keer een praatje maken met de buurman en je hebt minder het idee opgesloten te zitten, doordat de tuin optisch groter wordt. Hoewel het een sympathiek idee is om op die manier te profiteren van elkaars tuin en een goed contact te onderhouden met de buren heeft het ook een keerzijde. Verschillende opvattingen kunnen makkelijk een bron van ergernis worden. Waar de één het prettig vindt om op z’n minst een knikje te geven of gedag te zeggen in het voorbijgaan, ervaart de ander dat misschien (op een gegeven moment) wel als een inbreuk op de privacy. Ook zullen sommigen een open schutting beschouwen als een uitnodiging om een mening te hebben over elkaars tuin, terwijl anderen een tuin als het eigen domein beschouwen.

De keuze voor een schutting

Met de goedkoopste geïmpregneerde houtsoorten zal een schutting vaak al 10 jaar meegaan, voor een fractie meer minstens 15 jaar. Met een tuinbeits kan desgewenst verkleuring van het hout tegengegaan worden. Leuke bijkomstigheid is dat tuinbeits in vele verschillende kleuren geleverd wordt. Behalve dat je hiermee een persoonlijk tintje aan de schutting kan geven, kan je ook kiezen voor een kleur waarmee de schutting meer één wordt met de omgeving en minder pontificaal de tuin omheint. Een effect dat je kunt verstevigen door aanplant in je tuin en accessoires zoals hanging baskets en tuinschilderijen- en spiegels.

Over schuttingen is het laatste woord nog niet gesproken of geschreven. Sprekend daarvoor zijn programma’s als “de rijdende rechter” en “Mr. Frank Visser doet uitspraak”. Het verdient dan ook aanbeveling het in één keer goed te doen en een stevige, solide schutting neer te zetten, zodat jij en je buren nog lang van jullie welverdiende rust kunnen genieten.