Welke steensoort kies je voor je tuin?

Je gaat je tuin bestraten en weet waarschijnlijk al direct hoe het eruit moet komen te zien. Maar voor wat voor steensoort kies je? Er zijn drie steensoorten die het meest terugkomen in de Nederlandse tuin: betonsteen, baksteen en natuursteen. Welke steensoort het beste in jouw tuin past? Kom erachter.

betonsteenBetonsteen

Wil jij zo goedkoop mogelijk je tuin bestraten en dit het liefst zelf doen? Dan komt betonsteen het dichtst in de buurt van jouw wensen. Cement, zand en water is waar de betontegel uit bestaat. Aan deze basis kan een natuurlijke kleurstof worden toegevoegd zodat je naast de oorspronkelijke grijze kleur ook voor rode of gele betontegels kan kiezen. Daarnaast is betonsteen in zo goed als alle formaten verkrijgbaar, waardoor deze tegel past in iedere tuinstijl en geschikt is voor alle legverbanden. Naast kleur en formaat heb je ook de keuze uit diverse bewerkingen. Wil jij een strak glad uitziende tegel? Dan kies je voor een geborstelde variant. Mag het voor jou wel lijken of ze al een tijdje liggen? Dan is getrommeld betonsteen geschikt.

Waarom zou je niet voor betonsteen kiezen? Ten opzichte van de twee andere varianten is betonsteen niet kleurvast en minder stevig.

baksteenBaksteen

Ga jij voor de beste prijs-kwaliteitverhouding? Dan is de duurzame, sterke, kleurechte baksteen de steensoort voor jou. Dit is de bekendste steensoort, de middenklasse van deze drie soorten. Rivierklei wordt in de oven gebakken met temperaturen van maar liefst 1200 graden tot een stevige baksteen. Het voordeel van de baksteen is dat hoe ouder, hoe mooier ze worden. Ook bakstenen zijn in vele kleuren verkrijgbaar, maar wel in minder formaten. De twee meest voorkomende formaten zijn: dikformaat (7 x 21 cm) en de waalformaat (5 x 20 cm). Baksteen is ideaal voor onderdelen in de tuin die vaak worden gebruikt zoals het terras of paden.

Waarom zou je niet voor baksteen kiezen? Er is iets minder keuze in formaten, wil je grote tegels dan valt de baksteen af. Daarnaast hoort bij baksteen altijd een goed legverband en daardoor is de baksteen lastiger om zelf te leggen. Gelukkig hebben we daar een handige stratenmaker voor.

natuursteenNatuursteen

Staat voor jou exclusiviteit hoger op je verlanglijstje dan de prijs? Dan is het prachtige natuursteen voor jou de beste keuze. Natuursteen is een verzamelnaam voor alle steensoorten die direct uit de natuur komen. Het leuke aan natuursteen is dat geen één steen hetzelfde is. Voor in de tuin zijn natuursteensoorten als graniet, gneis en kwartsiet zeer geschikt. Voor andere soorten dien je rekening te houden met dat ze iets brozer zijn. Ook natuursteen kan je in verschillende formaten krijgen; vierkant, flagstones of zelfs als grind. Qua kleur verschillen de soorten, maar je kan niet een soort van kleur laten veranderen. Over het algemeen is natuursteen erg sterk, kleurvast en zeer duurzaam. Maar zoals bovenstaand aangegeven heeft de ene soort deze kwaliteit wel meer dan de ander
Waarom zou je niet voor natuursteen kiezen? Het prijskaartje voor natuursteen ligt een stuk hoger dan de twee bovenstaande varianten.