GEEN VUURWERK MAAR CARBIDSCHIETEN MET OUDJAAR

Oud en nieuw is in aantocht. De vuurwerk folders en reclame zijn al weer binnen en de opmaak wordt door vele liefhebbers gemaakt. In plaats van vuurwerk is er al enige tijd ook een ander alternatief namelijk carbidschieten. Carbidschieten is zeker de laatste jaren in opkomst en verspreidt zich snel in het noorden, oosten en zuiden van het land. Maar wat is carbidschieten precies en waar kun je carbid kopen?

Wat is carbidschieten?

Carbidschieten kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, maar de meest gebruikelijke manier is door gebruik te maken van een melkbus. De melkbus moet voorzien zijn van een gaatje in de bodem om het carbid te ontsteken.

carbidschieten

Voor carbidschieten wordt dus gebruik gemaakt van carbid. Carbid is een steenachtig materiaal dat wordt vervaardigd door koolstof en calciumoxide in lagen op hoge temperatuur te laten smelten. Wanneer carbid in aanraking komt met water vindt er een chemische reactie plaats, waarbij het explosieve acetyleengas vrijkomt. Door de juiste methode toe te passen kan er bij carbidschieten een harde knal ontstaan. Hoe werkt dit dan precies?

  1. Op de bodem van de melkbus legt men ongeveer 200 gram carbid.
  2. Het carbid moet worden in contact komen met de juiste hoeveelheid water. Bij 200 gram carbid is dat ongeveer 50-75 ml.
  3. Vervolgens moet de melkbus goed worden afgesloten. Vaak wordt er een bal gebruikt die hier precies goed oppast.
  4. Het gas kan vervolgens ontstoken worden met een fakkel, waarbij een enorme knal ontstaat. De timing is hierbij essentieel. Men moet ongeveer 45-60 seconden wachten. Wacht je te lang, dan is er teveel gas, wacht je te kort, dan is er te weinig gas vrijgekomen. In beide gevallen zal er geen goede explosie plaatsvinden.

Waar kun je carbid kopen?

Carbid kan op verschillende plaatsen worden gekocht. Tegenwoordig zijn er zelfs webshops zoals wezan.nl waar je carbid en alle benodigdheden voor het carbidschieten kunt kopen.

Veiligheid staat voorop!

Carbidschieten is een erg leuke bezigheid, zolang men het veilig doet. Let altijd goed op de veiligheid van jezelf en anderen terwijl je gaat carbidschieten. Schiet bijvoorbeeld nooit binnen, en geef het altijd aan wanneer je de bus gaat ontsteken, zodat anderen gewaarschuwd zijn!