Verhuizen? Houd je hypotheek in de gaten

Het financieren van je nieuwe huis is altijd een spannende klus. Hoeveel gaat het kosten en wat gebeurt er met je hypotheekrente? Stap je over naar een andere hypotheek of neem je je hypotheek mee naar je nieuwe huis? Dit zijn geen onbelangrijke vragen en daarom hebben we wat tips op een rij gezet.

Financieel adviseur of bij een bank?

Het is belangrijk om van tevoren na te denken of je advies over je hypotheek wil inwinnen bij een bij een financieel adviseur of bij een bank. Een financieel adviseur is vaak duurder, maar vergelijkt de voorwaarden en producen van verschillende banken. Een bank is daarentegen vaak voordeliger, maar biedt alleen eigen producten aan. Het is maar net wat jij belangrijk vindt.

Leg je spaargeld in voor rentekorting!

Als je je eigen spaargeld inlegt, krijg je op grond daarvan vaak rentekorting bij de bank. Dit zijn rentekortingen tussen de 0,20% en 0,25%.  De rentetarieven liggen in Nederland sinds 2013 vast, waardoor onderhandelen over de rentekorting niet meer gaat.

Hypotheek meenemen?

Als je verhuist naar een ander koophuis, dan kun je aan de bank vragen of je je hypotheekrente mee mag nemen naar je nieuwe hypotheek. Het meenemen van je hypotheekrente is vooral aan te raden als je huidige hypotheekrente lager is dan de nieuwe rente die je moet gaan betalen. In de huidige markt, waarin de hypotheekrente vrij laag is, is dat waarschijnlijk niet verstandig. Informeer daarom goed en kies hetgeen waar jij je goed bij voelt.

Bereken je maximale hypotheek

Het is van belang dat je je van tevoren goed laat informeren over de kosten van een verhuizing. Vergeet daarbij dus niet om naar je hypotheek te kijken! Je kunt je maximale hypotheek berekenen, zodat je zeker bent van de uitgaven die je kunt verwachten. Ben je nog niet zeker van je hypotheek? Vergelijk hypotheken dan voordat je keuzes maakt! Vergeet daarnaast niet dat verhuizen ook vooral leuk moet zijn. Staar je dus niet blind op allerlei kosten van hypotheken. Je gaat een nieuw huis kopen! Een nieuw deel van je leven beginnen! Vergeet niet te genieten van je nieuwe huis.