Hangende planten – oerwoud op de vensterbank

Hangplanten, waarvan de lange scheuten over de bloempot rollen, kruiden elke vensterbank op. Als er geen plaats is, kunnen ze gewoon in de hangmand worden opgehangen. Hier vindt u onze tips voor mooie planten en de juiste verzorging.

Hangplanten brengen beweging in de vensterbank. Met lange, golvende scheuten die afhankelijk van hun groei tot op de grond kunnen doorgroeien, zijn het mooie vormgevingselementen in de leefruimte. “Om er op hun best uit te zien, moeten ze in hoge containers worden geplant,” zegt bloemist Kathrin Katt. “Als je niet veel ruimte op de vensterbank hebt, kun je de planten ook in hanging baskets plaatsen en ophangen”. De meeste hangende planten geven de voorkeur aan een lichte vensterbank, maar ze kunnen niet allemaal direct zonlicht verdragen.

hangplanten

Hanging baskets voor verschillende locaties

De meeste hangende planten voelen zich comfortabel in een lichte vensterbank en genieten van de zon. Dit zijn onder andere schaamhaarbloem, kandelaarsbloem, wasbloem en urnenplant. De verder ongecompliceerde Tillandsia heeft het mooi en helder nodig, maar kan geen direct zonlicht verdragen. Ivy (Epipremnum aureum) en klimop (Hedera helix) kunnen zich met weinig licht redden. “Ivy kan ook op een plank in een kamer staan, maar niet in de donkerste hoek van de kamer” zegt Kathrin Katt en voegt eraan toe dat elke kamerplant licht nodig heeft. Hoewel de geweivaren geen typische hangende plant is, buigen bij grote planten de bladeren over de rand van de bloempot. De indrukwekkende blad sierplant heeft ook niet zoveel licht nodig.

Hangplanten goed besproeien

Gelukkig zijn veel hangende planten gemakkelijk te verzorgen en kunnen ze ook met weinig water omgaan. Bloemist Kathrin Katt raadt aan om de meeste hangende planten om de twee weken grondig te besproeien. In de winter kan de waterbehoefte van de planten wat hoger zijn door de droge verwarmingslucht.

Er kan echter een probleem ontstaan bij het besproeien: Sommige hangende planten groeien zo weelderig en dicht dat het moeilijk is om het water naar de grond te brengen. Bloemist Kathrin Katt helpt haar planten met een eenvoudige truc en plaatst ijsblokjes in de bloempot, die langzaam smelten en geen overstroming veroorzaken.

Een uitzondering is de Tillandsia. Deze epifytische plant uit Zuid-Amerika krijgt geen water, maar absorbeert het water via kleine zuignappen op de bladeren. De Tillandsia heeft daarom een hoge luchtvochtigheid nodig en moet regelmatig worden besproeid. Een klein bakje water in de buurt van de plant helpt ook om het te voeden.

Een groter probleem dan droogte is stagnerend vocht. Omdat hangende manden strak zijn en geen afvoergaten hebben, moet u altijd een drainagelaag in de pot leggen. Geschikte materialen zijn eenvoudig grind, puimsteengrind of geëxpandeerde klei. “De drainagelaag moet minstens twee centimeter dik zijn,” adviseert Kathrin Katt. Om te voorkomen dat de grond in de drainagelaag glijdt, kan een water- en luchtdoorlatend vlies over de drainage worden gelegd. Maar Kathrin Katt adviseert ook een drainagelaag voor planten in potten met drainage gaten. Dicht het afvoergat af met grote klei fragmenten om te voorkomen dat grind of geëxpandeerde klei wordt uitgewassen.

Snoeien en bemesten van hangende planten

Als de hangende planten te snel en weelderig groeien voor u, kunnen ze worden geknipt. Hierdoor gaan de scheuten zich vertakken en wordt de plant mooi bossig. Afhankelijk van welke kamerplant u heeft, dient u elke twee weken vloeibare meststof toe te dienen. De bemesting pauze loopt echter van oktober tot mei.