Tuinmeubilair – verschillende materialen

Tuinmeubelen zijn zeer populair en doen op geen enkele manier onder voor woonkamermeubelen in termen van gemak en comfort – mits het een product is met hoogwaardige bekleding, schone afwerking en duurzame materialen. Dit laatste is vaak een mislukking als tuinmeubelen al na één of twee seizoenen buiten lelijk zijn geworden en vlekken vertonen. Tuinmeubilair is blootgesteld aan het weer en moet veel kunnen verdragen.

Regen en zon slijten aan de stof, vallen aan en verbleken de kleuren. Om ervoor te zorgen dat de aankoop van tuinmeubelen geen vervelende vergissing blijkt te zijn, moet de consument weten welke eigenschappen de verschillende materialen hebben.

tuinmeubels

Materialen voor tuinmeubilair

De materialen die voor de tuinmeubelen worden gebruikt zijn zeer verschillend. Of het nu gaat om hout, ijzer, kunststof, aluminium, polyrattan of een combinatie van de genoemde materialen – elk heeft zijn eigen rechtvaardiging en voldoet aan verschillende eisen. De keuze is groot en wie zich wil laten inspireren, vindt een breed aanbod online en offline. Houten meubelen van eucalyptus zijn momenteel erg in trek. Het materiaal is robuust, duurzaam en ziet er nobel uit.

Tuinmeubelen beïnvloeden het karakter van een tuin, want het maakt niet uit of bijvoorbeeld het terras is ingericht met een lage lounge zithoek of dat elegante, smeedijzeren tuinstoelen met filigrane tafels de indruk wekken. Dit is nog een reden waarom potentiële kopers heel goed moeten nadenken over wat ze kopen.

Stoelbekleding met drievoudige functie: uitstraling, bescherming en comfort

Uitgerust met een comfortabele zetelbekleding wordt het hardhouten meubilair in een mum van tijd nog comfortabeler. Idealiter zou de zetelbekleding ook buitenkwaliteiten moeten hebben. Zitkussens zijn er niet alleen voor het visuele aspect, ze beschermen het hout ook tegen direct zonlicht en zorgen voor een comfortabele zit. De vulling moet stevig zijn en om praktische redenen niet te dik. Op moebel-jack.de kunt u lezen over stoelhoezen met outdoor-kwaliteiten:

“Met de juiste stoffering voor uw tuinmeubilair zit u niet alleen comfortabel, maar creëert u ook een visueel hoogtepunt. Uw nieuwe zetelbekleding is ook gemakkelijk te reinigen en wasbaar!

Praktisch als de pads afneembaar zijn en in de wasmachine gereinigd kunnen worden. Op deze manier dienen de pads enerzijds voor het comfort, anderzijds voor de visuele verbetering en ten derde voor de bescherming van het meubilair – een perfecte drievoudige functie met een echte meerwaarde voor de consument.

Polyrattan tuinmeubilair

Synthetisch polyrattan is zeer veelzijdig. Fabrikanten gebruiken het om mooie tuinmeubelen te maken met een hoog zitcomfort. Polyrattan heeft de eigenschap om dimensioneel en kleurstabiel te zijn.

Het is ook zeer goed bestand tegen ruwe weersomstandigheden. Om deze reden zijn de tuinmeubelen gemakkelijk te onderhouden en daarom zo populair bij de consument. Als je vies wordt, kun je het ook afvegen met een vochtige doek. Veel tuinmeubelen van polyrattan hebben weerbestendige kussens. De deksels laten het water weglopen en het vulmateriaal is ook weerbestendig. Polyrattan is een echte allrounder die verkrijgbaar is in verschillende kleuren en patronen.

De kunststof kan ook in allerlei vormen worden verwerkt. Of het nu gebogen of hoekig is, de veelzijdigheid is moeilijk te verslaan. Tuinmeubelen van polyrattan zijn vaak vrij groot, zodat ze in de wintermaanden niet kunnen worden opgeborgen omdat ze gewoonweg te veel ruimte innemen.

Het probleem lost zichzelf echter op: Dit meubilair kan eigenlijk het hele jaar door buiten blijven staan, hoewel een beschermend dekzeil zeker aan te raden is. Op deze manier wordt het meubilair beschermd en is het in het voorjaar zonder veel moeite weer klaar voor gebruik.

Houten tuinmeubilair

Houten tuinmeubilair is een klassieker in de buitenruimte. Tuinmeubelen van teak, mahonie of meranti zijn weerbestendig en robuust. Individuele houten tuinbanken, geplaatst op een aantrekkelijke locatie in de tuin, gaan gemakkelijk op in de omgeving en zien er uitnodigend en gezellig uit.

Consumenten die geen tropische houtsoorten willen gebruiken, kiezen voor lariks, sparren en eiken. De inheemse bossen missen echter een natuurlijke bescherming tegen de weersomstandigheden. Om deze reden worden meubelen van de genoemde houtsoorten aanvullend geïmpregneerd of gelakt. Ze vereisen speciale zorg, zodat ze jarenlang aantrekkelijk en duurzaam blijven. Houten tuinmeubelen mogen niet het hele jaar door buiten staan. In het koude seizoen is het beter om het op een droge en beschermde plaats te bewaren. Garage, kelder of schuur zijn hiervoor ideaal;

Kunststof tuinmeubilair

Kunststof tuinmeubilair is het goedkoopste alternatief. Het is ook verkrijgbaar in alle vormen en kleuren en vaak in combinatie met hout of ijzer of aluminium. Deze categorie is zeer kleurrijk. Kunststof tuinmeubelen zijn vooral populair in jonge huishoudens. Maar ze zijn ook te vinden in combinatie met hoogwaardige bekleding en in een stabiel design in vele andere huishoudens. Kunststof tuinmeubelen zijn ook weerbestendig, maar als ze aan vorst en zon worden blootgesteld, heeft het materiaal er veel last van, vooral bij zeer goedkope producten.

Tuinmeubilair van aluminium of ijzer

Aluminium – dit materiaal is licht, duurzaam en ziet er een beetje koel uit. Echter, aluminium meubelen warmen op wanneer ze worden blootgesteld aan het zonlicht. Aluminium tuinmeubelen moeten daarom altijd worden voorzien van een zitkussen als ze worden blootgesteld aan de felle zon. Het materiaal blijft zeer lang mooi, mits de oppervlakken niet fel gepolijst worden. Krassen en andere tekenen van gebruik zullen na verloop van tijd zichtbaar worden. Een matte afwerking is meer geschikt voor dagelijks gebruik met aluminium meubelen. Het onovertroffen voordeel van aluminium is de bijna onbeperkte duurzaamheid. Eenmaal aangekocht kan het meubilair tientallen jaren meegaan.

IJzer is ook duurzaam, het heeft een beschermende coating nodig om roestvorming te voorkomen. Maar als het goed beschermd is, kunnen wind en weer het niet schaden. IJzeren meubelen hebben een bijzondere charme, zien er romantisch en speels uit. Ze hebben echter het nadeel dat ze erg zwaar zijn. Maar zelfs dit meubilair is een aanwinst voor het leven, op voorwaarde dat de bescherming regelmatig wordt ververst.

Geschreven door Dewoontuin.nl