Heerlijk badderen: De voordelen van een warm bad

Een bad nemen is heel natuurlijk. Het is niets anders dan het water in gaan. Vroeger deden we dit in beekjes en andere wateren. De Romeinen kwamen met badhuizen waar het mogelijk was een warm bad te nemen. Of je het nu doet voor je gezondheid, of je gewoon graag even tot rust wilt komen, een bad nemen is super.

Een lekker bad kan een groot verschil maken in je dag. Het is heel anders dan douchen. Een bad zorgt ervoor dat je huid ontspant zodoende deze er gladder uit komt te zien. Het brengt de bloedsomloop dichter bij de huid wat bijdraagt aan het vernieuwen van je cellen. Naast alle lichamelijke voordelen kom je ook eventjes helemaal tot rust.

Er is onderzoek naar gedaan en het is bewezen dat een bad goed is voor je mentale welzijn. Het draagt bij aan je biologische klok. Deze zorgt ervoor dat je automatisch wakker wordt en in de avond naar bed wilt maar zorgt er ook voor dat je alert wordt waar nodig.

Een ander leuk voordeel is dat het net zoveel calorieën verbrandt als een korte wandeling. Dus als je graag wilt afvallen… Daarnaast zorgt het voor een betere gezondheid van het hart en een lager bloedsuikergehalte. Wat wil je nog meer?

Een bad op temperatuur brengen

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur wat de ideale temperatuur is voor een bad. Kijkend naar de reactie van het lichaam dan zien we dat de temperatuur maar iets boven onze lichaamstemperatuur behoort te zijn. Alles boven de 39 graden Celsius zorgt ervoor dat het lichaam moet gaan werken.

We raden het af om direct in een heet bad te stappen. Vul het bad nadat je bent ingestapt aan met warm water om zo tot een ideale temperatuur te komen.

Hoe lang in bad?

De eerder genoemde voordelen gaan pas werken wanneer je minstens 15 – 30 minuten in bad gaat. Neem die tijd dan ook en ga jezelf niet gek maken dat je te lang in bad zit, anders heeft het geen zin.

Het ideale bad

Een bad hoeft niet aan veel te voldoen. Het is wel noodzakelijk om een ligbad te nemen. Zitbaden komen niet veel voor in Nederland maar ik zeg het toch maar voor de zekerheid. Het bad moet de juiste afmetingen hebben zodat je er goed in kan liggen. Een veel voorkomende maat is 180×80 cm. Ben je langer dan gemiddeld dan is het aan te raden een groter bad te nemen. Ga langs bij een sanitair specialist zoals Maxaro. Daar kan je proef liggen in alle baden.