Heerlijk wonen met een dakkapel

Een dakkapel in wellicht de meest eenvoudige methode om een extra kamer te realiseren in je huis. Gebruik jij de zolder alleen voor rommel of is deze zelfs helemaal leeg? Denk dan eens na welke functie jij deze zou kunnen geven. Wil een van de kinderen wellicht een eigen spannende ruimte? Mis je soms een logeerkamer op het moment dat je gasten extra service wilt bieden? Misschien ben je al tijden van plan om een leuke hobby te beginnen maar heb je daarvoor geen geschikte kamer? Er zijn veel opties en iedereen kan toch wel meer ruimte gebruiken. Ga jij ook voor een dakkapel, dan moet je met een aantal dingen rekening houden.

dakkapel

1. De regels

Het is niet zomaar toegestaan om een dakkapel te laten zetten op je eigen woning. In de eerste plaats heeft de overheid regels gesteld wat betreft een vergunningstelsel. Zoals gebruikelijk zijn deze regels complex en bestaan er uitzonderingen. Kijk eens in de buurt rond of er dakkapellen zijn geplaatst en informeer eens bij de specialist. Bij de gemeente kan je ook terecht voor informatie al zal dat in het algemeen wat meer tijd kosten. Over het algemeen moet je vrijwel altijd een vergunning aanvragen als de dakkapel zichtbaar is vanaf de openbare weg, dus aan de voorzijde of de zijkant. Gemeenten hebben soms in het bestemmingsplan opgenomen dat aan de openbare weg dakkapellen vergunningsvrij mogen worden gebouwd. Hierbij moet je dan wel voldoen aan wettelijke maximale maten voor de aanbouw. Kortom een punt dat goed moet (laten) uitzoeken.

2. De bouw van de dakkapel

Met of zonder vergunning zijn er ook regels voor de feitelijke bouw van de dakkapel die betrekking hebben op veiligheid en het voorkomen van hinder voor omwonenden. Een ervaren vakman weet uiteraard hoe hij dat moet aanpakken. Om een en ander zo snel mogelijk te realiseren kan jij daarin ook een rol spelen. In de eerste plaats door de ruimte geschikt te hebben voor de aanbouw en de bouwers ruimte te geven en goede toegang tot de woning. Om te voorkomen dat de buren onnodige hinder ondervinden van de activiteiten, is het een goed idee om ze tijdig in te lichten. Dat voorkomt onnodige irritaties en kan wellicht zelfs goede tips opleveren.

3. De binnenkant van de dakkapel

Als de buitenkant van de dakkapel er pico bello uitziet, is de dakkapel binnenkant aan de beurt. Isolatie en afwerking met gipsplaten is meestal standaard inbegrepen. Afhankelijk van de wijze waarop je extra ruimte gaat gebruiken kan je ook de binnenkant door de vakman laten afwerken conform jouw idee. Het maakt immers verschil of je deze kamer als logeerkamer of voor andere doeleinden gaat gebruiken. Op het internet kan je vele voorbeelden zien hoe de binnenkant van een dakkapel een heel bijzondere look geeft aan de nieuwe ruimte. Uiteraard kan je voor inspiratie ook terecht bij de vakman. Deze heeft immers ook al vaker een dakkapel aan de binnenkant afgewerkt.