Help! Mijn zoon is drummer

Op een dag komt je zoontje thuis, met de mededeling dat hij graag op drumles wil. Er zijn allerlei redenen om dit af te raden en je zoontje te vertellen dat hij dit beter niet kan gaan doen, maar het bespelen van een muziekinstrument is juist een mooie ontwikkeling die je juist zou moeten stimuleren. De nadelen zijn natuurlijk dat een drumstel een flinke aanschaf is, maar het beoefenen van deze hobby brengt ook het nodige geluidsoverlast met zich mee. Naast de aanschaf en het geluidsoverlast, neemt een drumstel ook aardig wat ruimte in beslag. Om je kind toch te kunnen stimuleren en de hobby voort te zetten, hebben we hieronder enkele tips:

Drumstel voor beginners

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te kijken of je zoon deze hobby wel echt serieus gaat doorzetten, voordat je een compleet drumstel gaat aanschaffen. Laat hem eerst enkele keren naar drumles gaan en kijk hoe enthousiast hij is. Wanneer je realiseert dat er blijvende interesse, dan kun je een drumstel voor beginners aanschaffen. Bij drumlessen wordt er normaal gesproken les gegeven op een vijfdelig drumstel, bestaande uit 1 bassdrum, 1 snaredrum en 3 toms. Daarbij komen ook nog de bekkens kijken. Beginners hebben vaak aan een hihat en een ride bekken voldoende. Daarnaast heb je nog een paar stokken en een kruk nodig en het drummen kan beginnen.

drumstel

Een drumleraar kan vast adviezen geven op het gebied van drumtoestellen. Misschien geeft hij enkele bekende merken door zoals Pearl, Yamaha of Tama, deze merken bieden allemaal instapmodellen. Er worden tegenwoordig vaak allerlei vormen en maten gemaakt. Een beginnende drummer kan het beste voor een standaardmodel gaan. Naast de bekende merken zijn er ook verschillende B-merken. Een B-merk instapmodel kun je al vanaf €300,- kopen. Bij deze modellen wordt het meest bespaart op de kwaliteit van de vellen en de bekkens. Bij een instapmodel van een A-model moet je al gauw rekenen op zo’n €700,-.

Geluidsoverlast

Wat vele ouders tegenzit bij het drummen is de enorme geluidsoverlast die het drummen veroorzaakt. Wanneer je zoon op zijn kamer zit te drummen, zal niet alleen het hele huishouden er last van hebben, ook de buren en andere omwonenden zullen last hebben van het geluid. Vaak worden er met buren afspraken gemaakt over vaste tijdstippen om te repeteren, maar ondanks deze afspraken kan het geluid nog storend zijn. Een goede geluidsisolatie kan een hoop ellende voorkomen. Professionele drummers maken vaak gebruik van speciale drumcabines, geluidsstudio’s ook wel Soundproof Cubes. Deze ruimtes worden door gevorderde drummers gebruikt om te repeteren zonder geluidsoverlast te maken en kunnen zelfs worden gebruikt voor opnames. Natuurlijk brengt zo’n drumcabine een hele investering met zich mee.