HEPA filters, wat zijn die dingen eigenlijk?

Wat is een HEPA filter?

De afkorting HEPA staat voor High-Efficiency Particulate Air. Deze soort filters is eind jaren 30 ontwikkeld met het oog op de koude oorlog. De HEPA filters werden gemaakt met als doel: het tegengaan van de verspreiding van radioactieve deeltjes.

Tegenwoordig gebruiken de meeste stofzuigers een HEPA filters als uitblaasfilter. Het gebruik van HEPA filters in en rondom huis is iets van de afgelopen 30 jaar, echter zijn HEPA filters nog steeds niet weg te denken. En je vind ze tegenwoordig in luchtzuiveringsinstallaties van grote bedrijven. 

Wat is de functie van HEPA filters?

Een HEPA filter houdt niet alleen het stof tegen wat in de stofzuiger terecht komt. HEPA filters zuiveren ook de lucht, die via de uitblaas motor uit je stofzuiger wordt gedreven. Het is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de stofzuiger. Naast het feit dat stofzuigerzakken niet 100% van al het fijnstof vasthouden blaast de stofzuiger ook microscopische deeltjes, van onder andere huisdieren, bacteriën en allergie opwekkende deeltjes, de lucht in. Gelukkig wordt dit door het gebruik van een geschikt HEPA filter teruggedrongen van 85% tot 99,999995%. Dit percentage is zo hoog omdat we in Europa strenge normen hanteren wat betreft de dichtheid van een HEPA filter.

Voordelen van een HEPA filter

  • Neemt de kleinste stofdeeltjes op vanaf een grote van 0,3 micrometer
  • HEPA filters filteren rond de 98,4% van de uitgeblazen lucht
  • Bevorderlijk voor mensen met allergieën voor stof 

Welke HEPA filter kopen?

Bij het aanschaffen van een HEPA filter moet je altijd opletten of de afmeting van het HEPA filter geschikt is voor jouw stofzuiger. Alle gecertifceerde filters hebben een minimaal kwaliteitscertificaat H12. Hoe hoger het getal hoe beter de fijne stofdeeltjes deste meer stofdeeltjes tegengehouden worden in het filter.

Net een nieuwe stofzuiger gekocht? Dan kan het zijn dat daar nog geen HEPA filter in zit, of misschien vindt je het meegeleverde filter niet van de gewenste kwaliteit. Geen zorgen, want de meeste HEPA filter zijn universeel toepasbaar voor jouw stofzuiger!

Wasbare of niet- wasbare filters?

Het is goed om te weten dat je een HEPA of andere filters niet langer moet gebruiken dan nodig. De filters raken na verloop van tijd namelijk verzadigd. Als je filter verzadigd is, zal deze langzaam maar zeker steeds meer microdeeltjes doorlaten. Wanneer je een filter hebt dat uitwasbaar is raden wij aan minimaal één keer per 6 maanden het filter te reinigen onder de kraan. Wanneer het filter niet uitwasbaar is raden we aan deze ieder half jaar te vervangen met een nieuwe. Zo weet je zeker dat je geen vuile lucht uit je stofzuiger blaast.