HET BELANG VAN GOEDE VERLICHTING IN DE KEUKEN

Goede verlichting in je keuken is onmisbaar. Maar betekent dat dat je enkel een plafonniere ophangt en je daarmee klaar bent? Dit zal niet voor iedereen even praktisch zijn, hier vind je enkele tips over het handig indelen van verlichting in de keuken.

Ontwerp

Hoe de keuken het beste verlicht kan worden is grotendeels afhankelijk hoe de keuken is gebouwd. Bij een grotere keuken is een enkele lamp niet afdoende om goed te kunnen zien wat je aan het koken bent. Zorg in dat geval dus voor strategische plekken van je verlichting. Denk aan LED spotjes of TL balken die je op diverse plekken ophangt. Je zult vaak al een ergernis hebben van bepaalde gedeelten die in de keuken niet goed zijn verlicht. Als je een bar bij de keuken hebt, doe je er goed aan om hier een hanglamp of stijlvolle filament lampen boven te hangen. Dat oogt sfeervol en het juiste gedeelte wordt voldoende verlicht.

keukentrends 2015

Stijl van de keuken

Wanneer je huis in een bepaalde interieurstijl is opgezet, heb je de keuken hier ook op aangepast. Heb je een landelijke stijl, dan gebruik je natuurlijk een authentieke uitstraling, qua verlichting kan je op meerdere manieren een mooie sfeer en tegelijkertijd functionele verlichting toepassen. Met inbouw led spots bespaar je ruimte die je anders kwijt bent aan losse lampen of andere lampen. Zeker bij een open keuken kan dit voordelig werken omdat je een specifiek deel van de ruimte belicht wilt hebben. In een modern interieur kan je ook de inbouw led spots zeer goed toepassen. Vaak heb je hier stijlvolle panelen voor die je boven het kookgedeelte hangt.

Dimmer

Je kunt ervoor kiezen om ook een dimmer te installeren, zo kan je de intensiteit van het licht regelen, bijvoorbeeld als het al donker is en je niet per se veel licht nodig hebt. Dit bespaart ook weer op de stroomkosten. Wanneer je kiest voor LED spotjes, bespaar je al flink ten opzichte van de oude halogeen spots. Dit komt omdat het verbruik veel lager is en de spots een stuk langer meegaan in gebruik.