Hier moet je op letten bij het uitzoeken van een tapijt

Je bent op zoek naar een tapijt, maar… dat blijkt nog een flink stuk lastiger dan gedacht! Er is zoveel keuze dat je door de bomen soms het bos niet meer ziet. Er zijn tapijten in ontelbaar veel vormen en maten, en dan hebben we het nog niet eens gehad over het materiaal, de prijsklasse en het design. Ga jij binnenkort op jacht naar een nieuw tapijt en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? We’ve got you covered!

Welke functie moet het tapijt dienen?

Voor je gaat nadenken over wat je mooi vindt in een tapijt is het belangrijk om te starten bij de basis. Wat is de reden dat je een tapijt gaat nemen. Wil je jouw woning een frisse look geven? Of wil je een tapijt om niet langer koude voeten te hebben in de winter? Dit is belangrijk om voor jezelf helder te hebben, zodat je een tapijt kunt kiezen dat hierbij past. Zo zijn hoogpolige vloerkleden perfect om koude voeten tegen te gaan, en zijn laagpolige varianten daarvoor juist minder geschikt.

Size does matter

Als het op een nieuw tapijt aankomt, is het formaat absoluut een belangrijke factor! Je wilt natuurlijk niet thuiskomen met een vloerkleed dat de hele kamer in beslag neemt terwijl je dacht een bescheiden formaat in handen te hebben. Neem voor je een tapijt gaat kopen de maten van de kamer op. Let erop dat er tussen het tapijt en de muur nog wat ruimte vrij blijft om te voorkomen dat een vreemde verhouding ontstaat.

Materiaalkeuze van je tapijt

Waar je ook aan moet denken bij het kiezen van een tapijt, is het materiaal waarvan deze gemaakt is. Het belangrijkste onderscheid dat je kan maken, is tussen natuurlijke en synthetische materialen. Vaak zien vloerkleden van natuurlijke materialen er wat chiquer uit. Daarentegen zijn veel natuurlijke materialen lastiger schoon te krijgen wanneer hier vuil op komt, met uitzondering van wol.

Kleur bekennen

Ook de kleur van jouw tapijt moet natuurlijk goed binnen de rest van je interieur passen! Als een ruimte een bonte mix van kleuren is, kan het net wat te veel worden wanneer je een bontgekleurd tapijt kiest. Probeer als richtlijn aan te houden dat de kleur van jouw nieuwe tapijt (of een kleur uit het tapijt) ook terugkomt in het interieur. Dan ontstaat al snel een goed passend geheel.