Hoe kan ik mijn woning isoleren?

Blijf je in de winter maar stoken en zit je continu aan de verwarmingsknop te draaien? Dan kan het zijn dat je je huis niet goed geïsoleerd hebt. De meeste huizen worden tegenwoordig gebouwd met isolatiemateriaal erbij in, maar nog niet alle huizen zijn geïsoleerd.

Zoals je met scheikunde hebt geleerd, trekt warme lucht naar boven en blijft koude lucht beneden hangen. In de winter kan het vaak erg koud worden en je wil graag dat je huis warm blijft. Het is dan een goed idee om je huis te laten isoleren. Hierdoor kan de warme lucht niet meer via muren of daken ontsnappen en blijft je huis lekker warm.

Je hebt verschillende soorten isolatiemateriaal. Denk bijvoorbeeld aan steenwol isolatie, glaswol isolatie, minerale wol isolatie en ga zo maar door. Maar denk ook aan EPS, PUR, PIR, XPS en andere verschillende platen. Je hebt dus verschillende soorten isolaties voor verschillende type materiaal. Daarnaast hebben de meeste woningen tegenwoordig ook overal in huis dubbel glas zitten. Dubbel glas heeft twee glasplaten met daartussen een isoleren spouw. Dit zorgt ervoor dat de kou minder goed het huis binnen kan komen en zo zorg je er dus voor dat het huis warmer blijft. 

Welke soort isolatie voor welke materiaal

Als je bijvoorbeeld ervoor kiest om het dak te laten isoleren, dan kun je het beste kiezen voor EPS platen of PUR. EPS platen gebruik je dan voor platte daken en PUR voor schuine daken. Maar wil je graag juist je vloer isoleren, dan kun je beter kiezen voor XPS-isolatieplaten. Het heeft een hoge drukvastheid en kan ook vocht goed tegenhouden.

Nu missen we natuurlijk de meest bekende isolatie. Steenwol isolatie en glaswol isolatie. Beide isolaties worden gebruikt voor het isoleren van muren en plafond. Minerale wollen zorgen er niet alleen voor dat het lekker warm in huis blijft. Maar ze zorgen ook voor een akoestische isolering. Dit kan handig zijn wanneer je niet wil dat de buren last van je hebben wanneer je lekker staat de dansen op je favoriete nummers. 

Hoe werkt isoleren?

Je kunt je huis op verschillende manieren laten isoleren. Je hebt bijvoorbeeld isolatieplaten die je kunt leggen onder je vloer, aan de bovenkant van je kruipruimte. Maar als je je muren wil laten isoleren, kun je hier niet zo snel platen in zetten. Dit doen ze dan ook op een andere manier. Als je een nieuw huis aan het bouwen bent, dan kun je eenvoudig je muren laten isoleren. Dit doe je dan met voorzetwanden. Deze zet je voor je muur en je zorgt ervoor dat er een kleine tussenruimte overblijft tussen je muur en de voorzetwanden.

Maar wat nou als je al een bestaand huis hebt en je wil graag je muren isoleren? Je kunt dan niet zomaar even voorzetwanden ervoor zetten. Dit kost ten eerste heel veel moeite en tijd, maar daarnaast maakt je er soms het huis ook niet mooier mee. Je kunt dan kiezen voor spouwmuurisolatie. Hierbij worden er dan verschillende gaten in de voegen van de buitenmuur geboord. Hoe groot zo’n gat wordt, is afhankelijk van het soort isolatiemateriaal wat je gebruikt. Vervolgens wordt er met behulp van een spuitpistool de spouwmuur gevuld met het gekozen isolatiemateriaal.