Waar kun je het beste een fiets kopen?

Of je nu een specifiek model wilt of gewoon op zoek bent naar een fiets en je hebt er een gevonden die je bevalt, struin websites, forums, winkels, sociale media af en verzamel alle informatie over de fiets, de onderdelen en de oorspronkelijke prijs en meningen van gebruikers die hetzelfde model hebben gehad.

Als het je eerste fiets is, raden we je niet aan om hem online te kopen, tenzij de verkoper betrouwbaar is (controleer online reviews) of de website/app je aankoopbescherming biedt. U kunt in de buurt zeker een fiets vinden die aan uw wensen voldoet, zodat u hem persoonlijk kunt bekijken en alles kunt controleren waarover we het in dit bericht hebben gehad. Als u nog steeds terughoudend bent, ontmoet dan de verkoper in een professionele fietsenwinkel voor een controle of ga rechtstreeks naar een tweedehands fietsenwinkel. 

De remmen van je fiets moeten in orde zijn

Het eerste waar u op moet letten is dat ze goed kunnen worden bediend met de hendels, en dat ze snel loskomen als u ze loslaat en niet tegen het wiel schuren. Kijk altijd goed naar de remblokjes, zowel bij een fiets met schijfremmen (mountainbike of racefiets) als bij een fiets met velgremmen. Net als bij de versnellingen, trekt u aan de remkabels en beweegt u de remhendels met uw handen om te zien of alles in goede staat is.

Bouten en snelspanners zijn belangrijke onderdelen van je fiets

Laten we ook alle elementen niet vergeten die de onderdelen en componenten van de fiets samenbinden en bij elkaar houden. Een beetje corrosie en roest op de bouten is niet echt een groot probleem, maar een volledig verroeste bout is een groot probleem. Kijk goed naar ze, als ze vast komen te zitten kunnen ze schade veroorzaken aan een belangrijker onderdeel zoals het frame of de vork. Als de bouten afgebladderde koppen hebben, zal het moeilijk zijn om de fietsonderdelen los of vast te draaien. Het is ook een teken dat de eigenaar niet zo voorzichtig is als hij beweert te zijn.

Draai ten slotte de snelspanners van de wielen los en vast om te controleren of ze goed werken en of de vork uiteinden en het frame in goede staat zijn. Wil je meer tips voor je fiets? Kijk dan eens op de site van Piest. Daar vind je alles wat je wilt weten over fietsen en kun je gemakkelijk aan onderdelen komen!